Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması

Kabak dolması, sağlıklı ve lezzetli bir yemek arayanlar için mükemmel bir tercihtir. Bildiğiniz gibi, kabak çok yönlü bir sebzedir. Yemek, kavurma, mücver, salata, börek ve dolma gibi çeşitli pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Bu şifalı ve besleyici sebze herkes tarafından tüketilmelidir. Hem sindirimi kolaydır hem de besin değerleri açısından vazgeçilmezdir. Yaz sebzesi olmasına rağmen, artık kışın bile kabak yetiştirilebilmektedir. Bu nedenle her mevsim kabağı bulabilmekteyiz. Kabızlık, kansızlık, tansiyon, sinir gerginliği, basur ve prostat gibi sorunları olanlar kabağın faydalarından yararlanmalıdır. Ayrıca, kabak dolması hazırlamak oldukça kolaydır. İster zeytinyağlı ister etli, kıymalı olarak dolmanızı yapabilirsiniz. Her birinin lezzeti farklıdır. Şimdi kabak dolmasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

Kabak Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg dolma için uygun boyda kabak
  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Biraz taze nane ya da kuru nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

Üzeri İçin Malzemeler

  • Sade ya da sarımsaklı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 5-6 dal dereotu
  • Biraz sızma zeytinyağı

Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Dolmayı yapmaya kabakları hazırlamakla başlayalım. Önce kabuklarını soyarak, kabakları ortadan ikiye kesin. Dolma yapacağınız zaman fazla büyük boyda kabak almayın. Düzgün, orta boyda olanları tercih edin. Daha sonra kabakların içini oyacak yardımıyla itinalı şekilde, kabakları kırmadan oyun. Kabakların içinden çıkanları mücver yapımında kullanabilirsiniz. Bunları sakın atmayın.

Şimdi sıra dolmanın içini hazırlamaya geldi. Önce soğanları ince yemeklik şekilde doğrayın. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, minik küp şeklinde doğrayın. İçine dereotunu ve maydanozu ince kıyarak koyun. Pirinçleri yıkayarak, içine ilave edin. Domates salçasını, kıymayı, zeytinyağını ve baharatları da koyun. Dolma harcı hazırlandı, artık kabakları doldurmaya başlayabiliriz.

İçini oyduğunuz kabaklara bu harçtan doldurmaya başlayın. Yalnız harcı fazla koymayın, kabakların üzerinde biraz boşluk kalsın. Pirinçler pişince kabaracağı için, dışarılara taşmasın. Kabak dolmasının her birinin üzerine domates dilimleri koyun. Bunları tencerenin içine yerleştirin. Bir tavanın içinde zeytinyağını ve salçayı kızdırmaya başlayın. Buna biraz sıcak su ilave edin. Bunu tenceredeki kabak dolmasının üzerine gezdirin. Tencereyi ocağa alarak, önce yüksek ateşte kaynamasını sağlayın. Daha sonra ocağın altını kısın ve dolmaları bu şekilde pişirin. Unutmayın her yemek kısık ateşte daha iyi pişer. Ortalama 20-30 dakika içinde kabak dolması pişer. Yanında yoğurt ve dereotu ile kabak dolmasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Serenay

17 Mayıs 2024 Cuma

Karışık dolma yaparken ( biber,patlıcan, patates )sebzelerin tadı birbirine geçer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Serenay,

Evet, karışık dolma yaparken sebzelerin tadı biraz birbirine geçebilir. Ancak bu genellikle lezzetli bir sonuç verir. Sebzeler aynı tencerede piştiği için birbirlerinin aromalarından etkilenirler, bu da dolmaların daha zengin bir tat profiline sahip olmasını sağlayabilir. Ayrıca, kullanacağınız baharatları ve diğer malzemeleri de buna göre ayarlayarak her sebzenin özelliklerini koruyabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri