Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması

Tavuk dolması, görkemli bir sunum ve eşsiz bir lezzet sunar. Ancak, hazırlanışı oldukça zahmetli bir yemektir. Tavuğunuzun büyüklüğüne göre porsiyon sayısını belirleyebilirsiniz. Baharatları damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.

Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet tüm tavuk
  • Tuz ve su
  • 1 adet fırın poşeti

İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir tutam maydanoz
  • Damak zevkinize göre karabiber, yenibahar ve tuz

Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

1. Büyük bir tencereye tavuğu, suyu ve tuzu koyup yaklaşık 15-20 dakika haşlayın.

2. Pilavı hazırlamak için, soğanı ve maydanozu ince bir şekilde doğrayın. Bir tencereye yağı ve dolmalık fıstıkları koyup kavurun. Fıstıklar kavrulmaya yaklaştığında soğanı ekleyip birlikte kavurmaya devam edin.

3. Yıkanıp süzülmüş pirinci de ekleyip 5 dakika kadar kavurun. Ardından kuş üzümünü, baharatları, tuzu ve sıcak suyu ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Pilavın biraz diri kalması gerektiğini unutmayın, çünkü tavuk kendi suyunda fırında da pişecektir.

4. Son olarak maydanozu ekleyip karıştırın ve soğumasını bekleyin.

5. Haşlanan tavuğun içine hazırladığınız pilavı doldurun. Tavuğun bacaklarını iple bağlayın.

6. Fırın poşetinin yapışmaması için içerisine bir tatlı kaşığı kadar un koyun ve unu poşetin içine iyice yayın. Hazırladığınız tavuğu poşetin içine yerleştirin ve üzerine kürdan yardımıyla 5-6 delik açın.

7. Tavuk dolmasını önceden ısıtılmış 200 derece sıcaklıktaki fırında yaklaşık bir saat pişirin.

8. Servisini sıcak yapmanız tavsiye edilir.

Ekstra İpuçları

1. Pilavınızın daha lezzetli olması için önceden tavuğun haşlama suyundan bir miktar kullanabilirsiniz.

2. İç pilava ek olarak ceviz veya badem ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz.

3. Fırında pişirme sırasında tavuğun üzerine tereyağı sürerek daha çıtır bir cilt elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri