Fırında Tavuk Dolması Fırında tavuk dolması, özel misafir sofralarına çok yakışan bir ana yemektir. Tavuk dolmasının iç pilavı, tavukla birleştiğinde daha da lezzetli ve besleyici hale gelir. Bu yemek, misafirlerin ve özellikle çocukların çok seveceği bir lezzettir. Görsel ve sunum açısından da oldukça dikkat çekicidir; nar gibi kızarmış tavuk ve harika iç pilavıyla göz doldurur. Vitamin ve protein açısından zengin olan bu yemek, enerji verir ve besleyicidir. Protein oranı yüksek olduğu için besin değeri yüksek olup, kilo aldırmaz. Ara öğünlerde tavuk dolmasının yanında bir tabak salata ve ayranla tüketildiğinde daha faydalı olur. Tavuk, sağlığa faydalı bir besindir ve çocukların gelişimine yardımcı olur. İçerisinde bolca vitamin, mineral ve protein bulunur. Fırında Tavuk Dolmasının Malzemeleri
Pilav İçin Malzemeler
Fırında Tavuk Dolması Nasıl Yapılır? Öncelikle tavuğu güzelce yıkayalım ve geniş bir tencereye koyalım. Üzerine suyu ve tuzu ekleyip 10-15 dakika haşlayalım. Pilav için soğanı ve maydanozu ince ince doğrayalım. Pirinci önceden yıkayıp süzdürelim. Tencereye sıvı yağı ve dolmalık fıstıkları koyup yavaş yavaş çevirerek kavuralım. Dolmalık fıstıklar pembeleşmeye başladığında, ince kıyılmış soğanı ilave edelim ve kısık ateşte kavurmaya devam edelim. Bu kavurduğumuz malzemelerin içine pirinci ilave edip 4-5 dakika kadar kavuralım. Daha sonra kuş üzümlerini, tuzu, baharatları ve sıcak suyu ekleyelim ve orta ateşte pişirelim. Pirinçler suyunu çekene kadar bekleyelim (Fırında tavuğun kendi suyuyla da pişeceği için iç pilavın biraz diri olması gerekiyor). Son olarak maydanozu ekleyip yavaşça karıştıralım ve soğumasını bekleyelim. Haşlanmış tavuğun içine iç pilavı doldurmaya başlayalım. İç pilavı tavuğun içine doldurduktan sonra tavuğun bacaklarını ip ile bağlayalım. Fırın poşetinin içine bir tatlı kaşığı un koyup, poşetin içini una bulayalım (yapışmaması için). Tavuk dolmamızı önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat kadar pişirelim. Fırında tavuk dolmamız piştikten sonra sıcak sıcak servis yapalım. |