Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması

Bumbar Dolması, diğer adıyla mumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir yemek çeşididir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan bu dolma çeşidi, diğer yörelerde de zaman zaman yapılır. Ağır bir yemek olması sebebi ile yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir. Hazırlaması çok zahmetli fakat bir o kadar da lezzetli bir yemektir.

Bumbar Dolması Malzemeleri

  • 3 takım koyun bağırsağı
  • 350 gram az yağlı kıyma
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4 adet iri boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Temizlemek için

  • Limon suyu
  • Sirke
  • Kalın tuz

Bumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Kasap tarafından kaba pisliği akıtılmış olan bağırsaklar çeşmeye takılarak tekrar temizlenir ve pisliğin yüzeye bulaşmamış olmasına dikkat edilir. Bağırsaklar derin bir kapta limonlu, tuzlu ve sirkeli suda 2 saat bekletilir. Daha sonra bağırsaklar parmak yardımı ile ters yüz edilir ve tekrar hazırlanan sirkeli, limonlu ve tuzlu suda ovalanarak temizlenir. Bu yapılırken iç yüzeyin dışta olması çok önemlidir. 1-2 saat daha bu suda bekletilen bağırsaklar yağlı yüzeyi dışta olacak şekilde çevrilir ve sudan geçirilerek doldurmaya hazır hale getirilir. Yapılan bu işlemler bağırsakların dezenfekte olması için çok önemli ve gereklidir.

Bu işlemler yapılırken bir taraftan da iç harç hazırlanır. Bunun için soğanlar ve domatesler küçük küçük doğranır. Maydanoz ince kıyılır. Pirinç yıkanır ve suyu süzülür. Hazırlanan tüm malzemeler kıyma, karabiber, domates ve biber salçası, tereyağı, tuz ve kimyon ile birleştirilir ve güzelce karıştırılır. Hazırlanan bu iç harç dolma oyacağı ya da parmak yardımı ile bağırsakların içine doldurulur ve makara ipi ile açık uç bağlanır.

Tencereye konan doldurulmuş bağırsakların seviyesinde sıcak su konur ve pişmeye bırakılır. Pişmesine yakın üstü kızartılmak için fırınlamak tamamen tercihe bağlıdır. Bumbar dolmasının pişme süresi yaklaşık 1 saattir. Bazı yörelerde pirinç yerine bulgur kullanılarak da yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Tavuklu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri