Zeytinyağlı Yaprak Dolması Zeytinyağlı yaprak dolması, özenle hazırlanması gereken ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle özel davetlerde ve hanımların günlerinde sıklıkla tercih edilen bu dolma, yapımı zahmetli gibi görünse de doğru malzemeler ve yeterli zaman ile kolayca hazırlanabilir. Asma yaprağı kullanarak hazırlanan bu tarifte, mümkün olduğunca ince ve taze yaprakları tercih etmelisiniz. Kalın ve damarlı yapraklar, istediğiniz lezzeti ve görüntüyü elde etmenizi zorlaştırabilir. Ayrıca, zeytinyağının da sızma olanını kullanmanız lezzeti artıracaktır. Yaprakları salamura kullanıyorsanız, tuzunu azaltmak için 2-3 saat suda bekletmeniz gerekecektir. Şimdi, zeytinyağlı yaprak dolmamızı hazırlamaya başlayalım. Zeytinyağlı Yaprak Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Sosu İçin
Zeytinyağlı Yaprak Dolması Nasıl Yapılır? İlk olarak bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Bu arada yaprakları güzelce yıkayın. Su kaynamaya başlayınca yaprakları içine atarak, 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakları kevgire koyarak süzülmelerini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanozu, dereotunu ve taze naneleri ayıklayarak incecik kıyın. Bu malzemelerin hepsini bir araya koyun. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, incecik doğrayın ya da rendeleyin. Domates salçasını, sızma zeytinyağını ve yıkadığınız pirinci malzemelerin içine koyarak iyice karıştırın. Zeytinyağlı yaprak dolmasının iç harcı hazır, artık yaprakları sarmaya başlayabiliriz. Yaprakları tek tek saracaksınız. İster elinizde, isterseniz tepsinin içinde bunları sarabilirsiniz. Yaprak dolması özellikle zeytinyağlı olanlar incecik ve düzgün sarılmalıdır. Marifetli hanımlar bunu ellerinde sarabilir. Saramayanlar tepsinin içinde de aynı incelikte yaprakları kolayca sarabilir. Burada dikkat etmeniz gereken yaprakların damarlı olan tarafını iç kısma getirmek ve yaprakların saplarını koparmaktır. Yaprağı tepsinin içine açın. İçine biraz iç harcından koyun. Ancak miktarını abartmayın. Daha sonra yaprağın iki yan ucunu harcın üzerine kapatarak, yaprağı toparlayın ve yuvarlak şekilde sarın. Bunları tencerenin içine dizebilirsiniz. Yaprak dolmasını tencerenin içine dikine yerleştirmeniz daha iyi pişmelerini sağlayacaktır. Bütün yaprakları sarınca, sosu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde zeytinyağının içinde salçayı kızdırın. İçine sıcak su koyarak, bir taşım kaynatın. Bunu tenceredeki yaprak dolmasının üzerine dökün. Dolmanın suyu yaprakları az geçmelidir. Bunu kısık ateşin üzerinde pişirin. Dilerseniz birkaç tane limon dilimi de üzerine koyabilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak dolmasını ister ılık ister soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Teşerru
21 Temmuz 2024 PazarAsma yapraklarını haşladıktan sonra soğuk suya tutmamız gerekir mi? Bu işlem yaprağın diriliğini koruması için mi yapılıyor? Ayrıca, pirinci önceden haşlayarak kullanmak tatta fark yaratır mı?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Teşerru,
Asma yapraklarını haşladıktan sonra soğuk suya tutmak, yaprakların diriliğini korumasına yardımcı olur. Bu işlem, yaprakların pişme sürecini aniden durdurarak daha canlı ve diri kalmalarını sağlar. Ayrıca, yaprakların rengini de daha parlak tutar.
Pirinci önceden haşlayarak kullanmak ise dolmanın iç harcının daha yumuşak ve kıvamlı olmasını sağlar. Ancak, bazı tariflerde pirinci direkt olarak kullanmak, pirincin daha tane tane kalmasına neden olabilir. Bu tamamen damak zevkine bağlı bir tercih meselesidir. Deneyip hangisini daha çok beğendiğinizi görebilirsiniz.
Afiyet olsun!