Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması

Zeytinyağlı yaprak dolması, özenle hazırlanması gereken ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle özel davetlerde ve hanımların günlerinde sıklıkla tercih edilen bu dolma, yapımı zahmetli gibi görünse de doğru malzemeler ve yeterli zaman ile kolayca hazırlanabilir. Asma yaprağı kullanarak hazırlanan bu tarifte, mümkün olduğunca ince ve taze yaprakları tercih etmelisiniz. Kalın ve damarlı yapraklar, istediğiniz lezzeti ve görüntüyü elde etmenizi zorlaştırabilir. Ayrıca, zeytinyağının da sızma olanını kullanmanız lezzeti artıracaktır. Yaprakları salamura kullanıyorsanız, tuzunu azaltmak için 2-3 saat suda bekletmeniz gerekecektir. Şimdi, zeytinyağlı yaprak dolmamızı hazırlamaya başlayalım.

Zeytinyağlı Yaprak Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg taze asma yaprağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze nane
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Sosu İçin

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıcak su ve sızma zeytinyağı

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Bu arada yaprakları güzelce yıkayın. Su kaynamaya başlayınca yaprakları içine atarak, 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakları kevgire koyarak süzülmelerini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Önce kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanozu, dereotunu ve taze naneleri ayıklayarak incecik kıyın. Bu malzemelerin hepsini bir araya koyun. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, incecik doğrayın ya da rendeleyin. Domates salçasını, sızma zeytinyağını ve yıkadığınız pirinci malzemelerin içine koyarak iyice karıştırın. Zeytinyağlı yaprak dolmasının iç harcı hazır, artık yaprakları sarmaya başlayabiliriz.

Yaprakları tek tek saracaksınız. İster elinizde, isterseniz tepsinin içinde bunları sarabilirsiniz. Yaprak dolması özellikle zeytinyağlı olanlar incecik ve düzgün sarılmalıdır. Marifetli hanımlar bunu ellerinde sarabilir. Saramayanlar tepsinin içinde de aynı incelikte yaprakları kolayca sarabilir. Burada dikkat etmeniz gereken yaprakların damarlı olan tarafını iç kısma getirmek ve yaprakların saplarını koparmaktır. Yaprağı tepsinin içine açın. İçine biraz iç harcından koyun. Ancak miktarını abartmayın. Daha sonra yaprağın iki yan ucunu harcın üzerine kapatarak, yaprağı toparlayın ve yuvarlak şekilde sarın. Bunları tencerenin içine dizebilirsiniz. Yaprak dolmasını tencerenin içine dikine yerleştirmeniz daha iyi pişmelerini sağlayacaktır.

Bütün yaprakları sarınca, sosu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde zeytinyağının içinde salçayı kızdırın. İçine sıcak su koyarak, bir taşım kaynatın. Bunu tenceredeki yaprak dolmasının üzerine dökün. Dolmanın suyu yaprakları az geçmelidir. Bunu kısık ateşin üzerinde pişirin. Dilerseniz birkaç tane limon dilimi de üzerine koyabilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak dolmasını ister ılık ister soğuk tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Teşerru

21 Temmuz 2024 Pazar

Asma yapraklarını haşladıktan sonra soğuk suya tutmamız gerekir mi? Bu işlem yaprağın diriliğini koruması için mi yapılıyor? Ayrıca, pirinci önceden haşlayarak kullanmak tatta fark yaratır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Teşerru,

Asma yapraklarını haşladıktan sonra soğuk suya tutmak, yaprakların diriliğini korumasına yardımcı olur. Bu işlem, yaprakların pişme sürecini aniden durdurarak daha canlı ve diri kalmalarını sağlar. Ayrıca, yaprakların rengini de daha parlak tutar.

Pirinci önceden haşlayarak kullanmak ise dolmanın iç harcının daha yumuşak ve kıvamlı olmasını sağlar. Ancak, bazı tariflerde pirinci direkt olarak kullanmak, pirincin daha tane tane kalmasına neden olabilir. Bu tamamen damak zevkine bağlı bir tercih meselesidir. Deneyip hangisini daha çok beğendiğinizi görebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Dolma Kalori Alınırken Ne Kadar Tüketilmelidir

Dolma Kalori Alınırken Ne Kadar Tüketilmelidir

Güncel

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri