Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı olarak hazırlanan dolmalar, Oktay Usta'nın ustalığıyla daha da lezzetli hale gelir. Biber, kabak, patlıcan gibi çeşitli sebzelerle yapılan dolmalar, sofralarımızı zenginleştirir.

Dolma yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Örneğin, dolma yapımında kullanılan kabak, patlıcan, domates gibi sebzelerin kabuklarının soyulmaması gerekir. Dolmanın daha lezzetli olması için soğanın bol kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca, maydanoz, dereotu ve taze nane gibi otlar, dolmaya farklı lezzetler katar. Dolmaları doldururken pirinç ya da bulgurun piştiğinde yer kalması için üzerinde biraz boşluk bırakılmalıdır.

Oktay Usta'nın Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 25-30 tane kuru dolmalık biber, patlıcan, kabak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 4 tane orta boy soğan
  • 1 tane iri domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Reyhan
  • Nane
  • Maydanoz
  • Tuz

Pișirme Sosu İçin

  • Yarım çay bardağı nar ekșisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Oktay Usta'nın Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak geniş bir tencerede suyu kaynatın ve kuru dolmalık malzemeleri haşlayarak yumuşak olmalarını sağlayın. Başka bir tencerede iç malzemesini hazırlarken bulguru ve pirinci koyun. Üzerine maydanozu, soğanı ve domatesi küçük küçük doğrayarak ilave edin. Ardından zeytinyağını, nar ekşisini ve salçayı koyup baharatları ekleyin. Kısık ateşte 5-10 dakika, 1 su bardağı su ekleyerek pişirin. Haşlanan kuru malzemeleri iç harç ile doldurun. Derin bir tencereye ağızları dik gelecek şekilde yerleştirin. Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Ardından domates salçasını hafif kavurarak nar ekşisini ilave edin. Sonrasında bu karışıma 1 bardak su ekleyin ve tuz ilave edin. Bu sosun bir bölümünü dolma tenceresine dökün. Dolma tenceresi kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve suyu azaldıkça pişirme sosundan ekleyerek dolmalarınızı pişirin.

Oktay Usta'nın Kıymalı Kabak Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dolmalık kabak
  • 300 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Nane
  • Tuz

Oktay Usta'nın Kıymalı Kabak Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak kabakları ortadan kesip içini oyun. Geniş bir kabın içine kıyma, pirinç, nane, küçük küçük doğranmış domates, salça, sıvı yağ, karabiber ve tuzu iyice karıştırın. Hazırlanan harcı kabakların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. 1 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı salçayı karıştırın ve dolmanın üzerine dökün. Kabakları biraz geçecek şekilde sıcak su koyun. Orta ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Ekstra İpuçları

Dolmalarınızı daha da lezzetli hale getirmek için bazı ekstra ipuçları:

  • Dolma iç harcınızı hazırlarken içerisine bir miktar ince doğranmış ceviz ekleyebilirsiniz. Bu, dolmalarınıza farklı bir lezzet katacaktır.
  • Eğer daha hafif bir dolma yapmak isterseniz, pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz. Bulgur, dolmalarınıza farklı bir doku ve lezzet katacaktır.
  • Sosu hazırlarken içerisine bir miktar şeker eklemek, dolmalarınızın lezzetini dengeleyebilir.
  • Dolmalarınızı pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutarak buharın dolmalarınızın içine daha iyi işlemesini sağlayabilirsiniz.

Oktay Usta'nın dolma tarifleri ile sofralarınızı şenlendirebilir, sevdiklerinize unutulmaz lezzetler sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri