Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması:

Zeytinyağlı beyaz lahana dolması, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Bazı kişiler, zeytinyağlı dolmanın içinde kuş üzümü ve çam fıstığı sevmese de, bence bu iki malzeme dolmanın lezzetini artırır. Lahana yapraklarının haşlama suyunu dolmayı pişirmek için kullanmak pek tercih edilmez. Ancak bazıları haşlama suyunu dolmaların pişirilmesi için kullanır; fakat bu suyun kokusu yoğun olduğu için ben pek tercih etmiyorum. Lahana suyunu dolmada kullanmak yerine buzdolabında saklayarak her gün sabah aç karnına bir su bardağı içerek zayıflamak için kullanabilirsiniz. Bu sayede dolmadan aldığınız kalorileri rahatlıkla yakabilirsiniz.

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Malzemeleri

  • 1 adet küçük boy yumuşak lahana
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı kuş üzümü
  • 1 litre su (iç harcı için)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı kadar çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Tuz (isteğe göre)
  • Dereotu ve maydanoz (isteğe göre)

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahana yapraklarını ayırın ve yaprakların kıvrık ve çok sert olan yerlerini kesin. Daha sonra kaynayan suyun içine yaprakları atın ve yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin. Pirinci 1-2 kez suda yıkadıktan sonra suyunu süzün. Soğanları soyun, yıkayın ve ince ince doğrayın. Başka bir tencereye zeytinyağını koyarak soğanları ekleyin ve 1 dakika kavurun. Kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Sonra baharatları ve kuş üzümünü ekleyip 2 su bardağı kaynar su ilave edin. Çok kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pirinç suyunu çekene kadar pişirin.

Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2-3 parçaya bölün ve düzgün sarılabilmesi için ana damarını kesin. Lahana yapraklarından tencerenin tabanını kapatacak kadar serin. Hazırladığınız iç harcı yaprakların damarları dışta kalacak şekilde yapraklara yerleştirip sarın. Dolmaları sıkı bir şekilde tencereye dizin. Dolmayı pişirmek için suyu önceden kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra dolmaların üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin. Su kaynadıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Güncel

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri