Biber dolması, her yörede farklı şekillerde hazırlanan geleneksel bir yemektir. Biber dolması iç malzemesi, yapıldığı yöreye veya kişinin damak zevkine göre çeşitlilik gösterebilir. Genel olarak, biber dolması içi iki şekilde hazırlanabilir: zeytinyağlı biber dolması ve kıymalı biber dolması. Ayrıca, biber dolmasının iç malzemeleri, kişi sayısına göre artırılabilir. İşte ortalama 4 kişilik biber dolması içi tarifi: Kıymalı Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır? Malzemeler:
Hazırlanışı: Öncelikle yarım demet maydanozu iyice yıkayıp doğrayın ve bir kaba koyun. Doğranmış maydanozların üzerine kıymayı ekleyin. Sonra domatesi yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra yemeklik doğrayın ve kaba ekleyin. Pirinci yıkayıp süzün ve kaba ekleyin. 1 adet soğanı da doğrayın ve pul biber, tuz, karabiber ve kuru nane ile birlikte karışıma ekleyin. Domates salçası ve biber salçasını ilave edin. Daha sonra 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyip iyice karıştırın. Kıymalı biber dolması içi bu şekilde hazırlanmış olur. Zeytinyağlı Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır? Malzemeler:
Hazırlanışı: Öncelikle pirinci iyice yıkayıp süzün. Dolmalık üzümleri yıkayın. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Soğanları soyup ince doğrayın. Tencereye zeytinyağını koyup soğanı ve fıstıkları ilave edin. Pembeleşinceye kadar pişirin. Sonra pirinci ilave edip hepsini birlikte kavurun. Tuzu, kesme şekeri, dolmalık üzümleri, domatesleri ve bir bardak suyu ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın. Baharatları, taze naneyi ve maydanozu ilave edip karıştırın ve bir süre bekletin. Hazırladığınız içi biberlerin içine koyup dolmanızı yapabilirsiniz. Zeytinyağlı biber dolması içi bu şekilde hazırlanır. Afiyet olsun. |