Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli lahana dolması, Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan etli lahana dolması yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzet ve doyurucu özelliği bakımından vazgeçilmeyen yemekler arasındadır. A, C vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan lahana lif, protein ve karbonhidrat bakımından da zengin bir sebzedir. Etli lahana dolması hem ana yemek hem de ara sıcak olarak tercih edilebilecek bir yemek türüdür.

Etli Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 tane büyük boy lahana (Yumuşak olmalı)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 kahve kaşığı kimyon
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
Üzeri için
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Etli lahana dolmasının iç harcı için ilk olarak pirinç ve bulgur ayıklanarak bol su ile yıkanır. Yıkanan malzemeler karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince yemeklik olacak şekilde kabın içine doğranır. Domates salçası, biber salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvıyağ yağ ve ince kıyılmış maydanoz malzemelere eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Büyük bir tencere su ile doldurularak ocağa alınır ve kaynatılır. Lahana yapraklarına ayrılır ve her bir yaprak kaynayan suya atılarak 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar soğuk suyun altına tutularak süzülür. Tüm lahana bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan iç harç her bir yaprak lahanaya yeteri kadar koyularak sarılır. Sarılan lahanalar tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasında tereyağı eritilir. Eriyen yağa biber salçası eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye dizilmiş lahana dolmasının üzerine dökülür. 1 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilir. Tencerenin ağzına bir porselen tabak kapatılır, tencerenin kapağı da kapatılarak, tencere ilk olarak yüksek ısıya alınır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu esnada dolma suya ihtiyaç duyarsa azar azar sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişen lahana dolması sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Etli Lahana Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6