Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması

Etli lahana dolması, Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biridir. Yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti ve doyurucu özelliği bakımından vazgeçilmez yemekler arasındadır. A ve C vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan lahana, lif, protein ve karbonhidrat açısından da zengin bir sebzedir. Etli lahana dolması hem ana yemek hem de ara sıcak olarak tercih edilebilecek bir yemek türüdür.

Etli Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane büyük boy lahana (Yumuşak olmalı)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 kahve kaşığı kimyon
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Etli lahana dolmasının iç harcı için ilk olarak pirinç ve bulgur ayıklanarak bol su ile yıkanır. Yıkanan malzemeler karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince yemeklik olacak şekilde kabın içine doğranır. Domates salçası, biber salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvı yağ ve ince kıyılmış maydanoz malzemelere eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Büyük bir tencere su ile doldurularak ocağa alınır ve kaynatılır. Lahana yaprakları ayrılır ve her bir yaprak kaynayan suya atılarak 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar soğuk suyun altına tutulur ve süzülür. Tüm lahana bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan iç harç her bir yaprak lahanaya yeteri kadar koyularak sarılır. Sarılan lahanalar tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasında tereyağı eritilir. Eriyen yağa biber salçası eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos, tencereye dizilmiş lahana dolmasının üzerine dökülür. 1 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilir. Tencerenin ağzına bir porselen tabak kapatılır, tencerenin kapağı da kapatılarak tencere ilk olarak yüksek ısıya alınır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu esnada dolma suya ihtiyaç duyarsa azar azar sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişen lahana dolması sıcak olarak servis yapılır.

Ekstra Bilgiler

Lahana dolması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Öncelikle lahananın yumuşak ve taze olması gerekir. Ayrıca, dolmaların eşit büyüklükte sarılması, pişirme süresinin homojen olmasını sağlar. Sosun içine bir miktar limon suyu eklemek, dolmanın lezzetini artırabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni