Ekmek Dolması Ekmek dolması, yapımı oldukça kolay ve lezzetli bir yemektir. İsterseniz ekmeklerinizi bile kendiniz evde hazırlayabilirsiniz. Birer kişilik somun ekmekle daha güzel oluyor. Hem ikramı hem de yemesi daha kolay oluyor. Ancak ekmekleri yapamazsanız, bunları hazır olarak da alabilirsiniz. Özellikle hamburger ekmekleri bile işinize yarayabilir. Ancak ekmek dolması yapacağınız ekmekler mutlaka bayat olmalıdır. Aksi halde ekmek hamur haline gelir ve içini çıkarmakta çok zorlanırsınız. Ekmek dolması özellikle Ramazan ayında sahurda sıkça yapılır. Oldukça doyurucu bir tariftir. İsterseniz bunun için daha büyük olan yuvarlak ekmek de kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz iç malzemesi olarak kıyma yerine tavuk da tercih edilebilir. Dilerseniz ekmek dolmasını birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin. Ekmek Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Ekmek Dolması Nasıl Yapılır? Önce ekmeklerin üstüne bıçak yardımıyla küçük kapaklar açın. Bir kaşık kullanarak ekmeklerin içini boşaltın. Ekmekler bayat olduğundan kolayca içini çıkaracaksınız. Ancak ekmeğin delinmemesine dikkat etmelisiniz. Ekmeklerin altına da aynı işlemi yapın. Bu arada dolma harcını hazırlamanız gerekiyor. Tavanın içine zeytinyağı koyarak kızdırın. İçine küçük doğradığınız soğanı ve biberleri atın. Bunlar hafif sotelenmeli. Ardından kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. İçine kabukları soyulmuş, küçük doğranmış domatesi, ince kıyılmış sarımsağı atın. Malzemeler suyunu çekince içine kıyılmış maydanozu, tuzu, diğer baharatları ve ekmeklerin içinden çıkan içleri ufalayarak atın. Bunları karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin. Daha sonra ocaktan indirebilirsiniz. Hazırladığınız bu dolma harcını ekmeklerin içine doldurun. Üzerindeki kapağı kapatarak, bunları bir düz tabağın içine yerleştirin. İsterseniz tabağı biraz yağlayın ki ekmekler yapışmasın. Bu arada tabağı üzerine oturtacağınız bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Üzerine tabağı yerleştirin. Ancak su kaynarken ekmeklere gelmesin. Buna dikkat edin. Bunu yapmamızın sebebi sadece bayat ekmeklerin yumuşaması içindir. Ekmeğin türüne göre yumuşama süresi değişebilir. Bu nedenle arada kontrol etmelisiniz. Bu yumuşatma işlemini ekmek dolması yenileceği zaman yapın. Çünkü beklerse ekmekler sertleşebilir. Ekmek dolması iyice yumuşayınca bunları servis tabağına alabilirsiniz. Üzerlerine biraz sarımsaklı yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber dökerek sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Kavuşum
11 Temmuz 2024 PerşembeEkmek dolmasını yaparken ekmeklerin altını ve üstünü kapak açarak içini çıkarmak gerektiğini öğrendim, ama bu işlem sırasında ekmeğin delinmesini nasıl önleyebilirim? Ekmeğin altına da aynı işlemi yapmak gerekiyor mu?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Kavuşum,
Ekmek dolması yaparken ekmeğin delinmemesi için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle, ekmeğin üst tarafından kapak açarken keskin bir bıçak kullanarak dikkatlice kesin. Bu şekilde ekmeğin kenarlarını zedelemeden kapağı çıkarmanız mümkün olur.
Ekmeğin içini çıkarmak için bir kaşık veya elinizle nazikçe çalışabilirsiniz. Ekmek içini çok fazla zorlamadan çıkarmak, ekmeğin dış yüzeyinin zarar görmesini önleyecektir. Delinmeyi önlemek için yavaş ve dikkatli hareket etmek önemlidir.
Ekmeğin altına aynı işlemi yapmak zorunda değilsiniz. Genellikle sadece üst kısımdan kapak açmak ve içini çıkarmak yeterli olur. Ancak, dolmanın daha kolay doldurulması ve servisi için altına da ufak bir kesik atabilirsiniz, ama bu tamamen tercihe bağlı bir durumdur. Umarım bu bilgiler faydalı olur. Şimdiden afiyet olsun!
Selamlar,