Zeytinyağlı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı lahana dolması, sevilen dolma türlerinden biridir. Özellikle lahananın bol olduğu kış mevsiminde sıklıkla yapılır. Hem çok lezzetli hem de marifet isteyen bir yemek tarifidir. Zeytinyağlı lahana dolması Anadolu mutfağında hemen her evde yapılan lezzetli yemeklerden biridir. Fakat biraz meşakkatli bir yemektir. Lahananın haşlanması doğranması biraz zaman alır. Ardından da iç harç ile sarılması. Çoğu bayan ise sarmaktan ise lahana haşlamanın daha zor olduğunu söyler. Fakat kesinlikle yapılan emeğe değecek bir lezzet ortaya çıkacaktır. Misafirlerinize ailenize yaparak onların beğenilerini kazanabileceginiz lezzetli bir yemektir. Şimdi lezzetli bir zeytinyağlı lahana sarması tarifine bakalım.

Zeytinyağlı lahana dolması için gerekli malzemeler
  • 1 adet orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1.5 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Zeytinyağlı lahana dolması nasıl yapılır?

İlk olarak lahana tek tek yapraklarına ayrılır. Ayrılan yapraklar yıkanır ve derin bir tencereye su konularak ocağa alınır. Su kaynayınca üzerine lahana dalları eklenir ve beş dakika kadar kaynatılıp sudan çıkarılır. Lahanalar sarmalık bir şekilde kesilir. Sarmaya hazır olan lahanalar bir kenara alınır ve ardından iç harcı hazırlanır. İç harcı için ilk olarak derin bir kaba soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine bir su bardağı zeytinyağı eklenerek ocağa alınır ve altı açılır. Soğanlar iyice kavrulur. Soğan kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir. Salça ile tekrar kavrulur. Baharatlar atılır. Pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan iç harç ile lahana yaprakları tek tek sarılır ve bir tencereye dizilir. Tüm lahana hazırlanınca üzerine bir su bardağı su bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı domates salçası karıştırılarak sosu hazırlanır ve tencereye eklenir. Sarmaların hizasına kadar su konulur ve kısık ateş de pişirilir. Suyunu çekene kadar pişirilen Sarmaları bir saat kadar dinlendirilir ardından servis edilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Lahana Dolması Yorumları

soru

Tülay

01 Haziran 2024 Cumartesi

İyi günler yarın misafirlerim gelecek ve onlar için zeytinyağlı lahana sarması yapmayı düşünüyorum. Fakat lahanam biraz az acaba yanına dünden suya koyduğum üzüm yaprakları da var onları da beraber sarıp pişirsem uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Nazife

01 Haziran 2024 Cumartesi

Zeytinyağlı lahana sarması ile birlikte normal üzüm yaprağından yapılan sarmanın herhangi bir farkı yoktur diyebiliriz. İkisi de benzer sürelerde pişeceği için gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ancak size tavsiyem lahanalar geç pişeceği için öncelikli olarak üzüm yapraklarından sardıklarınızı en üste koyup pişirmenizi öneririm. Böylelikle eşit sürede ve tam kıvamında pişeceklerdir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6