Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Dolması

Kerevizin Faydaları

Kereviz, mutfaklarda çok sık yer verilmeyen, ancak sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. Kalori bakımından oldukça düşük bir içeriğe sahip olduğu için diyet listelerinde de kullanılabilir. Kereviz, aslında tat olarak değil sağlık açısından çok faydalı olduğu için ön plana çıkarılmalıdır. K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca antioksidan etkisi bulunduğu için birçok hastalığa karşı kerevizden yararlanılabilir. Diyet yapanlar alternatif bir sebze arayışında ise mutlaka kerevizden yararlanmalıdır. 100 gram kadar kereviz yaklaşık 16 kaloridir.

Kereviz, yüksek tansiyon, kanser, kolesterol, sindirim sistemi bozuklukları gibi pek çok hastalığa karşı faydalıdır. Ayrıca idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. İltihaplı hastalıklara karşı iyi gelir. Sakinleştirici etkisi vardır. Alerji ve adet sancılarına karşı faydalı bir besin olan kereviz, farklı şekillerde tüketilebilir. Salata, yemek ya da dolma şeklinde hazırlanarak faydalarından yararlanmak mümkündür. Kereviz en çok salata ve dolma olarak hazırlanıp tüketilmektedir. Kerevizin faydalarından kısaca bahsettikten sonra gelin hep birlikte kereviz dolması yapımına geçelim.

Kereviz İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane kereviz
  • Yarım limon suyu
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 300 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber

Kereviz Dolması Nasıl Yapılır?

Kerevizler soyulduktan sonra içleri dolmalık olacak şekilde oyulur. Çukurca bir kabın içine bir miktar su ve limon suyu eklenerek kerevizler bu suyun içine atılır. Bu sayede kararmaları önlenir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra incecik kıyılır. Ardından domateslerin kabukları soyulup küp-küp doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isıtılan yağa kuru soğan eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Kıyma bıraktığı suyu çektikten sonra, üzerine küp-küp doğranan domatesler, kuş üzümü, dolmalık fıstık, karabiber ve tuz eklenip homojen bir şekilde karıştırılır.

Limonlu suda bekletilen kerevizler fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kerevizlerin içine eşit şekilde paylaştırılır. Fırın kabının üzeri folyo ile kapatılır. Fırın önceden 180 derecede ısıtılır ve kerevizler fırına verilir. Yaklaşık yarım saat pişirilir. Yumuşayan kereviz dolması fırından alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri