Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı biber dolması, daha çok zeytinyağlı yemekler arasında sayılabilecek lezzetli bir yemektir. Biber dolmasını sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Bu yemek, annemin en klasik tarifleri arasında yer alır ve yapımı oldukça kolaydır.

Malzemeler

  • Yarım kilo dolmalık taze biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Fıstıklı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Fıstıklı biber dolmasının yapımı oldukça kolaydır. Öncelikle dolmalık biberlerin kapaklarını açın, yıkayın ve suyunun akması için ters çevirip bekletin. İç malzemesini çiğden hazırlamayı tercih ediyorum. Bunun için öncelikle pirinci ayıklayıp yıkayın ve derin bir kaseye boşaltın. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanı ve ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip karıştırın. Daha sonra dolmalık fıstık, tuz, toz şeker ve zeytinyağının bir kısmı da dahil olmak üzere tüm baharatları ekleyip güzelce karıştırın.

İç malzeme hazır olduktan sonra yıkanan dolma biberlerinin içini bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurun. Bu kısım çok önemlidir; dolma biberlerinin yarısını biraz geçecek kadar harç doldurmanız yeterli olacaktır. Dolma biberlerinin tamamını doldurduktan sonra ağızlarını domates dilimleriyle kapatın. Daha sonra dolma biberlerini tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı ve sıcak su ekleyerek pişmesi için ocağa koyun. Su miktarının dolmaların üzerini geçmesi gerekir. Fıstıklı biber dolması yaklaşık yarım saat içinde pişmiş olacaktır. Dolmalar piştiğinde iyice soğutarak servis etmeyi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Yaz mevsiminde aldığınız biberleri yıkayıp kurutun ve bir gün dışarıda gazete üzerinde bekleterek derin dondurucuda saklarsanız, kışın da canınız istediğinde pişirebilirsiniz. Tek lokmalık dolma biberler bulmak için pazarda tezgâh tezgâh gezmek, annemden bana yadigâr kalan bir alışkanlıktır. İri biber dolmaları yerken kendimi sanki dolma değil de pilav yiyormuşum gibi hissediyorum. Küçükken genellikle biberlerini ayırıp içini yesem de zamanla tamamını yemeye alıştım. Bu yüzden yaz kış sürekli yapıyorum. Tavsiyeme uyup bu şekilde aldığınız dolmaları yemek yaparsanız asla pişman olmazsınız. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Fıstıklı Biber Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6