Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum kadayıf dolması, Erzurum yöresine ait harika bir tatlıdır. Oldukça hafif bir tatlı çeşididir ve yumurtaya bulandığı için kızartırken fazla yağ çekmez. Evde kolayca yapabileceğiniz bu tatlı, kadayıfın ince sarılmasıyla ve cevizle doldurulmasıyla öne çıkar. Kadayıflar dolma şeklinde oldukları için servis yapması da çok kolay olur. Yumurtaya iyice bulanmalı ve şekli elle düzeltilerek kızartılmalıdır. Kızaran kadayıflar soğuk şuruba atılır ve bu şekilde lezzetli ve görsel olarak çok şık bir tatlı ortaya çıkar.

Ramazan sofralarına da çok yakışan bu tatlı, çocukların da çok sevdiği bir çeşittir. İçine koyulan ceviz sayesinde vitamin ve protein deposu olarak da bilinir.

Erzurum Kadayıf Dolmasının Malzemeleri

ޞerbeti için
  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Dolma Yapmak İçin Malzemeler
  • 400 gr yaş taze kadayıf
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Sosu için Malzemeler
  • 5 yumurta (iyice çırpılacak)
  • Kızartmak için bol sıvı yağ

Erzurum Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbeti için suyu ve şekeri ölçüsüne göre tencereye koyup kaynatalım. İyice kaynadıktan ve koyulaştıktan sonra limon suyunu ekleyip ocağı kapatalım. ޞerbeti soğumaya bırakalım.

Kadayıfları sarmaya başlamadan önce kadayıfı dikdörtgen şeklinde keselim. İçerisine bolca ceviz koyup rulo yapar gibi sıkıca saralım. Sardığımız kadayıf dolmalarının bitiş yerlerini alta gelecek şekilde dizelim.

Bir tavada bol sıvı yağı iyice kızıdıralım. Çukur bir kapta çırpılan yumurtalara sardığımız kadayıf dolmalarını iyice bulayalım. Ancak bu işlemi yaparken dolmaları sıkmamaya özen gösterelim. Kadayıf dolmalarını kızınmış yağda kısık ateşte güzelce kızartalım.

Kızaran kadayıf dolmalarını sıcak sıcak soğuk şerbete atalım ve 5 dakika şerbette bekletelim. Bu süre boyunca kadayıf dolmalarını ters düz ederek şerbeti iyice çekmelerini sağlayalım. Erzurum kadayıf dolmalarımız servise hazırdır. İsteğe bağlı olarak yanında dondurma veya kaymakla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ulusan

12 Temmuz 2024 Cuma

Kadayıfı dikdörtgen şeklinde keserken zorlanıyormusunuz? Ayrıca, şerbetin koyulaşması için ne kadar süre kaynatıyorsunuz? Kadayıf dolmalarını kızartırken yağın kızma derecesini nasıl kontrol ediyorsunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ulusan,

Kadayıfı dikdörtgen şeklinde keserken zorlanmamak için keskin bir bıçak kullanıyorum ve bıçağı arada bir yağlayarak yapışmasını önlüyorum. ޞerbetin koyulaşması için genellikle 15-20 dakika kadar kaynatıyorum, ancak koyuluğunu kontrol etmek için kaşığın ucuyla biraz alıp soğutarak kıvamına bakıyorum. Kadayıf dolmalarını kızartırken yağın yeterince kızdığını anlamak için bir parça ekmek veya kadayıfı yağa atıyorum; hemen kızarıyorsa yağ yeterince kızmış demektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Güncel

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri