Tavuklu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Tavuklu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu biber dolması, sık yapılması gereken yemekler arasındadır. Yapımı oldukça kolay olan bu tarif, sağlık açısından da son derece faydalıdır. İçerdiği tavuk ve pirinç sayesinde besleyici bir yemek olup, çocuklara sevdirilmesi önem arz eder. Hem sebze hem de beyaz et içerdiğinden, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Özel misafirlere, aile bireylerine ve dost toplantılarında sevilerek tüketilen dolmalar arasındadır. Şimdi, tavuklu biber dolması yapımını paylaşalım.

Gerekli Malzemeler

  • Bir kilo dolmalık yeşil biber
  • Bir adet orta boy domates
  • Bir adet büyük boy kuru soğan
  • Bir parça tavuk göğsü
  • İki su bardağı pirinç
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam nane
  • Bir tutam dereotu
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tutam tuz
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı salça

Tavuklu Biber Dolmasının Yapılışı

Öncelikle biberlerin saplarını temizleyin ve altlarından küçük bir delik açın. Bu, biberlerin içine suyun daha kolay girmesini sağlar.

Diğer taraftan, dolmalar için iç harcı hazırlayalım. Tencereye sıvı yağın yarısını koyup ocağın altını açın. Tavuk göğsünü küçük küçük doğrayarak tencereye ekleyin ve karıştırın. Kuru soğanı soyup doğrayarak kavrulan tavuk göğsünün üzerine ilave edin. Yaklaşık beş dakika soğanla tavuk göğsünü kavurduktan sonra ocaktan alın. Pirinçlerin içine, maydanoz, dereotu ve naneyi küçük doğrayarak karışıma ilave edin. Baharatları, tuzu ve salçayı ekleyip iyice karıştırın. Böylece dolma için iç harcı hazırlamış olursunuz.

Şimdi biberlerin üzerinde bir santim kadar boşluk kalacak şekilde hazırladığınız iç harçla doldurun. Biberleri doldururken bastırmamak son derece önemlidir. Aksi takdirde biberlerin içinin belirli bölümleri çiğ kalabilir. Bütün biberleri doldurduktan sonra domatesi kapak olacak şekilde dilimleyin ve biberlerin üzerine kapatın. Teflon tencereye doldurduğunuz biberleri dizin. Kalan salça, tuz ve sıvı yağı bir kapta karıştırıp bir bardak su ile sulandırarak dolmaların üzerine gezdirin. Dolmaların üzerine gelecek kadar sıcak su ilave edip üzerlerine bir tabak kapatın ve ocağın altını açın. Tencerenin ağzını kapatıp harlı ateşte kaynamaya başlayana kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirin. Yarım saat sonra ocağın altını kapatıp, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra, isteğe bağlı olarak yanında ayran, yoğurt veya salata ile servise hazırlayın. Tavuklu biber dolması servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sevgi

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Biberleri doldururken neden bastırmamamız gerekiyor? Bu, pişme sürecini nasıl etkiliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgi Hanım, biberleri doldururken fazla bastırmamak önemlidir, çünkü iç harcın fazla sıkışması pişme sürecini olumsuz etkileyebilir. Biberlerin içindeki harç, pişerken genleşir ve eğer harç çok sıkışmışsa biberlerin patlamasına veya içinin tam olarak pişmemesine neden olabilir. Bu nedenle, biberleri doldururken harcı hafifçe yerleştirip üzerinde biraz boşluk bırakmak daha iyi bir sonuç verecektir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri