Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma, Eski zamanlardan buyana oldukça hoşlandığımız, fakat memleketten oldukça uzaklara gitmeden önce evde yapılabileceğini asla düşünmediğimiz bir meze türüdür. Yokluk gelişmenin anası gerçekten de. Yaklaşık olarak son dört sendir yapıyoruz ve daha ilk denemelerden bu yana, gözlerimiz kapalı halde tüketirken gürültüleri ve kokuları ile balık pazarını yanı başımıza getiriyor. İçinde bulunanları kendi keyfinize göre ayarlamaya olanak sağladığı için de damak zevkinize en uygun olan biçimde uygulanabilir. Yapması çok kısa bir şekilde değildir. (Malum, neresinden bakarsanız bakın yine de dolma) fakat neticeden memnun kalmayan bulunacağını hiç sanmıyorum.

Midye Dolma Malzemeleri
  • 2 kilo gram kadar kabuklu midye.
  • 1 litre kadar su.
  • 1/2 yemek kaşığı kadar tuz.
  • 2 su bardağı kadar pirinç.
  • 2 su bardağı midye haşlama suyu.
  • 2 büyük soğan.
  • 2 diş sarımsak.
  • 4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı.
  • 3 çorba kaşığı kadar kuş üzümü.
  • 3 çorba kaşığı kadar cam fıstığı.
  • 1.5 çorba kaşığı kadar kuru nane.
  • 2 cay kaşığı kadar kimyon.
  • 2 cay kaşığı kadar yenibahar.
  • 1 cay kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber.
  • 1/2 cay kaşığı kadar pul biber.
  • 1 tatlı kaşığı kadar şeker.
  • 1 adet limon (Yerken kullanmak için).
Midye Dolma Nasıl Yapılır?

Midyelerin kabuklarını kazıyıp iyi bir şekilde yıkayın. Soğuk olan suyun içerisinde biraz bekletilip dolu ve kırık olanları atılır. Büyük bir tencereye midyeleri, 1 litre suyu ve tuzu koyup ısıtılır. Tahta bir kaşık yardımı ile midyeleri karıştırarak kaynayınca çıkartılır. Midyeler açılır açılmaz ateşten alınıp midyeleri başka bir kaba alın. Israrla açılmamış olan midyeler bulunuyorsa onları da atin. Kaynama suyunu dinlenmeye bırakın. İç pilav, diğer dolmalardaki iç pilavdan fazla bir farkı yoktur.

Soğanları ince bir şekilde doğrayıp zeytinyağında iyice oldurun. İçine, ince kıyılmış olan sarımsak ve fıstıkları da koyup fıstıklar hafif bir şeklide renk değiştirene kadar kavurun ve ardından pirinç, nane, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker ve pul biberi koyup iyi bir şekilde karıştırın. Midyeleri haşlanan sudan 2 su bardağını ve kuş üzümlerini pirinçlere koyup, karıştırın. Bu safhada pilavın tuzu da ayarlanabilir. Suyunu çekene kadar düşük olan ateşte pişirilir. Bu safhanın bitiminde pirinçler tam pişmemiş bir durumda olacaktır.

Midyeleri açıp iç pilavla (Fazla tıka basa olmayacak biçimde) doldurun. Pirinçler pişmeye devam edip şişecekleri için midyelerde biraz yer kalabilir. Geniş olan bir tencereye dik bir şekilde balık istifi bir şeklide dizin. Üstüne geri kalan haşlama suyunu (Yaklaşık 2 bardak kalmış olması gerekmektedir) ve 2 bardak yeni suyu koyup kaynamaya çıkartın, orta ateşte pişirin. Yaklaşık olarak 20 dakika içerisinde midye dolmalar hazır olacaktır.

Midye Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6