Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli veya zeytinyağlı olarak hazırlayabilirsiniz. Ancak yöresel bir yemek olan kuru patlıcan dolmasını Antepliler hem acılı hem de bol etli hazırlamaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolması yemeğini hazırlamak isterseniz size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 dizi kuru patlıcan
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 fincan bulgur
  • 1 su bardağı Osmancık pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Küçük kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
Dolmasının Sosu için
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Dolmanın hazırlanmasına öncelikle patlıcanlar ile başlayın. Bunun için büyük bir tencerenin içerisine sıcak su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Orta harlı ateşin üzerinde sıcak suyu bir taşım kaynatın ve içerisine bir dizi kuru patlıcanı ilave edin. Patlıcanları hafif yumuşayana dek kaynatın ve dirilikleri hafif çıkınca suyun içerisinden delikli bir kabın üzerine patlıcanları çıkartın. Patlıcanları suyu süzdürülür iken siz de bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlamaya geçin.

İç harç için kuru soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayın. Doğranmış soğanların üzerine 300 gr dana kıymayı ilave edip karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu kıymanın üzerine ilave edin. 1 tatlı kaşığı sumağı bir kâsenin içerisine alın ve üzerine iki yemek kaşığı sıcak su ilavesi yapıp karıştırın. Suyun içerisinde beklemiş olan sumak lezzetini suyun içerisine çıkartacaktır. Birkaç dakika bekletin ve iç harcın içerisine ilave edin. Bir tutam dereotu ile bir tutam maydanozu yıkayıp doğrama tahtasının üzerinde ince kıyım yapın. Yeşillikleri ve kıymalı harcın içerisine alın. Domates salçası ve biber salçasını da ilave edip pirinçleri bol su ile yıkayın. Yıkanan pirinçleri de ilave ettikten sonra iç harcı parmaklarınız ile karıştırın.

Hazır hale gelmiş olan iç harcı haşlanmış ve suyu süzülmüş olan patlıcanların içerisine yarısına gelecek şekilde doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra ağız kısımlarını birbirine yapıştırın ve tencereye dizin. 1 su bardağı kaynar suyu tencerenin içerisine ilave edip tencereyi ocağın üzerine alın. Dolmanın sosunu hazırlamak için de bir su bardağı sıcak suyu bir kâsenin içerisine alıp üzerine salçaları ilave edin. Sıvı yağı da ekledikten sonra çatal ile karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını 20-25 dakika kadar kısık ateşin üzerinde pişirin. Sürenin ardından tencereyi ocağın üzerinden alın ve bir bezin arasına sarıp birkaç dakika dinlendirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak yanında limon dilimleri ile servise sunum yapın.

Afiyet olsun.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

soru

Aysel

17 Nisan 2024 Çarşamba

Kuru patlıcan dolması Türk sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Son baharda kış için hazırlıklar başlar, kabaklar, biberler, maydanoz, reyhan ve nane gibi şeyleri kurutarak kışın tüketime hazır bir hale getiririz. Özellikle biber ve patlıcan en çok yapılanıdır. Patlıcan dolmasını çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Biber dolmasını da anlatır mısınız.

Cevap yaz
cevap

Admin

17 Nisan 2024 Çarşamba

Elbette, biber dolması da Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Öncelikle dolmalık biberleri yıkıp üst kısımlarını kestiğimizde içini temizleyip hazır hale getiririz. İç harcı için pirinç, domates, soğan, sarımsak, maydanoz, nane, salça ve baharatları karıştırırız. Hazırladığımız bu harcı biberlerin içine doldurur ve tencereye dizeriz. Üzerine biraz su ekleyip kısık ateşte pişiririz. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6