Antep Usulü Kuru Patlıcan DolmasıAntep usulü kuru patlıcan dolması, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep yöresine ait, lezzeti ve özgün tarifi ile bilinen bir yemektir. Bu eşsiz dolma, kuru patlıcan ile hazırlanarak, Antep mutfağının zengin baharatları ve malzemeleri ile taçlandırılır. Antep halkı tarafından çok sevilen bu yemek, genellikle etli olarak hazırlanmakta ve acı baharatlar ile tatlandırılmaktadır. Eğer Antep usulü kuru patlıcan dolması hazırlamak isterseniz, aşağıda verdiğimiz tarifle bu lezzeti kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Gerekli Malzemeler
Dolmanın Sosu İçin
Hazırlık AşamalarıDolmanın hazırlanmasına öncelikle patlıcanlar ile başlayın. Büyük bir tencerenin içerisine sıcak su ilave edin ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Orta harlı ateşte suyu bir taşım kaynatın ve içerisine bir dizi kuru patlıcanı ekleyin. Patlıcanlar hafif yumuşayana dek kaynatın ve dirilikleri hafif çıkınca suyun içerisinden delikli bir kabın üzerine patlıcanları çıkarın. Patlıcanlar suyu süzülürken, siz de bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlamaya geçin. İç Harcın HazırlanmasıKuru soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayın. Doğranmış soğanların üzerine 300 gr dana kıymayı ilave edip karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu kıymanın üzerine ekleyin. 1 tatlı kaşığı sumağı bir kâsenin içerisine alıp üzerine iki yemek kaşığı sıcak su ekleyip karıştırın. Suyun içerisinde beklemiş olan sumak lezzetini suya bırakacaktır. Birkaç dakika bekletin ve iç harca ilave edin. Bir tutam dereotu ile bir tutam maydanozu yıkayıp doğrama tahtasında ince kıyım yapın. Yeşillikleri ve kıymalı harcı birleştirin. Domates salçası ve biber salçasını da ekleyip pirinçleri bol su ile yıkayın. Yıkanan pirinçleri de ekledikten sonra iç harcı parmaklarınız ile karıştırın. Dolmanın HazırlanmasıHazır hale gelmiş olan iç harcı haşlanmış ve suyu süzülmüş olan patlıcanların içerisine yarısına gelecek şekilde doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra ağız kısımlarını birbirine yapıştırın ve tencereye dizin. 1 su bardağı kaynar suyu tencerenin içerisine ilave edip tencereyi ocağın üzerine alın. Dolmanın sosunu hazırlamak için bir su bardağı sıcak suyu bir kâsenin içerisine alıp üzerine salçaları ekleyin. Sıvı yağı da ekledikten sonra çatal ile karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Sürenin ardından tencereyi ocaktan alın ve bir bezin arasına sarıp birkaç dakika dinlendirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak yanında limon dilimleri ile servis yapın. Afiyet olsun. |
Kuru patlıcan dolması Türk sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Son baharda kış için hazırlıklar başlar, kabaklar, biberler, maydanoz, reyhan ve nane gibi şeyleri kurutarak kışın tüketime hazır bir hale getiririz. Özellikle biber ve patlıcan en çok yapılanıdır. Patlıcan dolmasını çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Biber dolmasını da anlatır mısınız.
Cevap yazElbette, biber dolması da Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Öncelikle dolmalık biberleri yıkıp üst kısımlarını kestiğimizde içini temizleyip hazır hale getiririz. İç harcı için pirinç, domates, soğan, sarımsak, maydanoz, nane, salça ve baharatları karıştırırız. Hazırladığımız bu harcı biberlerin içine doldurur ve tencereye dizeriz. Üzerine biraz su ekleyip kısık ateşte pişiririz. Afiyet olsun!