Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep yöresine ait, lezzeti ve özgün tarifi ile bilinen bir yemektir. Bu eşsiz dolma, kuru patlıcan ile hazırlanarak, Antep mutfağının zengin baharatları ve malzemeleri ile taçlandırılır. Antep halkı tarafından çok sevilen bu yemek, genellikle etli olarak hazırlanmakta ve acı baharatlar ile tatlandırılmaktadır. Eğer Antep usulü kuru patlıcan dolması hazırlamak isterseniz, aşağıda verdiğimiz tarifle bu lezzeti kolaylıkla yakalayabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 dizi kuru patlıcan
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 fincan bulgur
  • 1 su bardağı Osmancık pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Küçük kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Dolmanın Sosu İçin

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Hazırlık Aşamaları

Dolmanın hazırlanmasına öncelikle patlıcanlar ile başlayın. Büyük bir tencerenin içerisine sıcak su ilave edin ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Orta harlı ateşte suyu bir taşım kaynatın ve içerisine bir dizi kuru patlıcanı ekleyin. Patlıcanlar hafif yumuşayana dek kaynatın ve dirilikleri hafif çıkınca suyun içerisinden delikli bir kabın üzerine patlıcanları çıkarın. Patlıcanlar suyu süzülürken, siz de bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlamaya geçin.

İç Harcın Hazırlanması

Kuru soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayın. Doğranmış soğanların üzerine 300 gr dana kıymayı ilave edip karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu kıymanın üzerine ekleyin. 1 tatlı kaşığı sumağı bir kâsenin içerisine alıp üzerine iki yemek kaşığı sıcak su ekleyip karıştırın. Suyun içerisinde beklemiş olan sumak lezzetini suya bırakacaktır. Birkaç dakika bekletin ve iç harca ilave edin. Bir tutam dereotu ile bir tutam maydanozu yıkayıp doğrama tahtasında ince kıyım yapın. Yeşillikleri ve kıymalı harcı birleştirin. Domates salçası ve biber salçasını da ekleyip pirinçleri bol su ile yıkayın. Yıkanan pirinçleri de ekledikten sonra iç harcı parmaklarınız ile karıştırın.

Dolmanın Hazırlanması

Hazır hale gelmiş olan iç harcı haşlanmış ve suyu süzülmüş olan patlıcanların içerisine yarısına gelecek şekilde doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra ağız kısımlarını birbirine yapıştırın ve tencereye dizin. 1 su bardağı kaynar suyu tencerenin içerisine ilave edip tencereyi ocağın üzerine alın. Dolmanın sosunu hazırlamak için bir su bardağı sıcak suyu bir kâsenin içerisine alıp üzerine salçaları ekleyin. Sıvı yağı da ekledikten sonra çatal ile karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Sürenin ardından tencereyi ocaktan alın ve bir bezin arasına sarıp birkaç dakika dinlendirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak yanında limon dilimleri ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aysel

17 Nisan 2024 Çarşamba

Kuru patlıcan dolması Türk sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Son baharda kış için hazırlıklar başlar, kabaklar, biberler, maydanoz, reyhan ve nane gibi şeyleri kurutarak kışın tüketime hazır bir hale getiririz. Özellikle biber ve patlıcan en çok yapılanıdır. Patlıcan dolmasını çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Biber dolmasını da anlatır mısınız.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elbette, biber dolması da Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Öncelikle dolmalık biberleri yıkıp üst kısımlarını kestiğimizde içini temizleyip hazır hale getiririz. İç harcı için pirinç, domates, soğan, sarımsak, maydanoz, nane, salça ve baharatları karıştırırız. Hazırladığımız bu harcı biberlerin içine doldurur ve tencereye dizeriz. Üzerine biraz su ekleyip kısık ateşte pişiririz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri