İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması

İşkembe Dolmasının Tanımı ve Faydaları

İşkembe dolması, besleyici değeri yüksek olan ve genellikle koyun gibi otobur hayvanların işkembesinden yapılan bir yemektir. Bu hayvanların mideleri dört odadan oluşur ve bu odalar, selülozun sindirilmesi için farklı enzimler üretir. İşkembe, bu odalardan ilkidir ve protein bakımından zengindir. Ayrıca düşük yağ oranı, yüksek lif içeriği ve kalsiyum zenginliği ile dikkat çeker. İşkembe, vücut için gerekli olan fosfor, çinko gibi minerallerin yanı sıra B12 vitamini açısından da zengindir, bu da bağışıklık sistemini güçlendirir. İç harcı pirinçli veya bulgurlu yapılabilen işkembe dolması, sarımsak ve limonla yapılan sos ile servis edildiğinde oldukça iştah açıcı bir hale gelir.

İşkembe Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet kuzu işkembesi

İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 su bardağı su
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak

İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle iki adet işkembeyi temizlemek gereklidir. İşkembeleri, kokusunu atması için bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz ile ovalayarak yarım saat bekletin. Daha sonra işkembeleri bir kaba alıp üzerini aşacak kadar soğuk su ve biraz daha sirke ekleyerek 2-3 saat bekletin. Bu işlemi tamamladıktan sonra işkembeleri bir kenara alıp iç harcı hazırlamaya başlayın.

İç harcı hazırlamak için, bir kaba 200 gr kıyma, yıkanmış bir su bardağı bulgur, küp doğranmış kuru soğan, bir yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı tuz, bir çay kaşığı pul biber, kimyon, karabiber, kuru nane ve bir su bardağı suyu ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız işkembeyi istediğiniz şekle göre kesip bir kenarı açık kalacak şekilde dikin. İç harcı çok sıkı olmamak kaydıyla işkembelerin içine doldurun ve açık kalan kısmı dikin.

Doldurduğunuz işkembe dolmalarını uygun bir tencereye dizin. Beş su bardağı suya bir yemek kaşığı domates salçasını ekleyip iyice çırpın ve bu karışımı tenceredeki işkembe dolmalarının üzerine dökün. Üzerine rendelenmiş sarımsakları ekleyin. İşkembeler yumuşayana kadar, kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirin. Düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirilebilir. Pişen işkembe dolmasını sıcak olarak servis yapın.

İşkembe Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6