Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara lahana dolması, özellikle Karadeniz bölgesinde çok yapılır. Ancak ülkemizin her yerinde satılan bir sebzedir. Oldukça faydalı olduğundan, bu tarifi denemenizi öneririz. Ancak pişerken biraz inatçı bir sebze. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Arada kontrol ederek, iyice pişirmelisiniz. Eğer ortada bulunan saplarını keser ve ikiye ayırarak dolmayı sararsanız daha kolay pişecektir. Sarmakta fazla zorlanmazsınız. Aynı asma yaprağı sarar gibi sarabilirsiniz. Kara lahanayı bağlar halinde satarlar. Dolma için 3 bağ almanız bir tencere dolma yapmanızı sağlar. Bu lezzetli tarifi yaparak, kara lahanayı çocuklarınıza bile sevdirebilirsiniz. Zaten yaprak sarmasını çok severler, buna da bayılacaklar. Dilerseniz birlikte dolmayı hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kara lahana dolması için gerekli malzemeler
  • 3 bağ kara lahana
  • 300 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı iri pilavlık bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz
Sosu için
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
Kara lahana dolması nasıl yapılır?

İlk işimiz kara lahana yapraklarının saplarını koparmak olsun. Biliyorsunuz hayli uzun sapları vardır. Daha sonra tencerede su kaynatarak, yıkadığınız kara lahanaları suyun içinde 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzerek, hemen soğuk suya tutun. Kevgirin içinde bekleterek, suyunun süzülmesini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya girişebilirsiniz.

Bulgur ve pirinci ayıklayarak yıkayın. Bunları geniş bir kâsenin içine alın. İçine ince doğradığınız soğanı, sarımsağı ve kıyılmış maydanozu ilave edin. Nar ekşisini, salçaları, tuzunu, karabiberini, zeytinyağını ve kıymayı koyarak harcı iyice karıştırın. Mümkünse elinizle iyice yoğurun. Böyle daha iyi karıştırabilirsiniz.

Şimdi kara lahanaları tezgâha alarak, ortalarındaki saplarını kesin ve yaprakları ikiye bölün. Bu kalın damarlar pişmesini iyice geciktiriyor. Her bir parçaya 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyarak, aynı yaprağı sardığınız gibi sarın. Sararken yine yapraktaki gibi damarlı olan tarafını içe getirin. Bunları yayvan dolma tenceresine sıralayın. Hepsini sarınca sosunu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde tereyağı ve salçayı kızdırın. İçine 3 bardak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra bunu dolma tenceresi içine dökün. Biraz da içine tuz serpin. Ortalama olarak 1 saat kadar kara lahana dolması pişmelidir. Siz yine pişip pişmediğini kontrol edersiniz. Piştikten sonra sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kara Lahana Dolması Yorumları

soru

Matuke

28 Nisan 2024 Pazar

Kara lahana dolmasını yapıyorum ama ekşi olmasını çok istiyoruz. Ne yapsam tam ekşiliği sağlayamıyoruz. Ekşi yapabilmem için limon tuzu eklesem herhangi bir lezzet kaybı ya da bize bir zararı olabilir mi?

Cevap yaz
cevap

Ethem

28 Nisan 2024 Pazar

Piştikten sonra üzerine limon dilimleri serin, hem ekşiliğini arttırır hem de limon tuzu gibi böbrekleri çok fazla yormaz. Limon tuzu yemek içinde kullanıldığında karaciğer ve böbrekleri aşırı yorabilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kalori Alınırken Ne Kadar Tüketilmelidir

Dolma Kalori Alınırken Ne Kadar Tüketilmelidir

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6