Kara Lahana Dolması Kara lahana dolması, özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yapılan ve sevilen bir yemektir. Ülkemizin pek çok yerinde kolaylıkla bulunabilen bu sebze, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz, ancak kara lahana pişirme sürecinde biraz inatçı bir sebze olabilir. Bu yüzden sabırlı olmalı ve arada kontrol ederek iyice pişirmelisiniz. Eğer ortada bulunan saplarını keser ve yaprakları ikiye ayırarak dolmayı sararsanız daha kolay pişecektir. Sarmakta fazla zorlanmazsınız ve aynı asma yaprağı sarar gibi sarabilirsiniz. Kara lahana genellikle bağlar halinde satılır ve dolma yapmak için 3 bağ almanız bir tencere dolma yapmanızı sağlar. Bu lezzetli tarifi yaparak, kara lahanayı çocuklarınıza bile sevdirebilirsiniz. Zaten yaprak sarmasını çok severler, buna da bayılacaklar. Dilerseniz birlikte dolmayı hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin. Kara Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Sosu İçin
Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır? İlk olarak kara lahana yapraklarının saplarını koparın. Bu saplar oldukça uzun olabilir. Daha sonra tencerede su kaynatarak, yıkadığınız kara lahanaları suyun içinde 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzerek, hemen soğuk suya tutun. Kevgirin içinde bekleterek, suyunun süzülmesini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bulgur ve pirinci ayıklayarak yıkayın. Geniş bir kâsenin içine alın. İçine ince doğradığınız soğanı, sarımsağı ve kıyılmış maydanozu ilave edin. Nar ekşisini, salçaları, tuzunu, karabiberini, zeytinyağını ve kıymayı koyarak harcı iyice karıştırın. Mümkünse elinizle iyice yoğurun. Böylece daha iyi karışacaktır. Şimdi kara lahanaları tezgâha alarak, ortalarındaki saplarını kesin ve yaprakları ikiye bölün. Kalın damarlar pişmesini geciktirir. Her bir parçaya 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyarak, aynı yaprağı sardığınız gibi sarın. Sararken yine yapraktaki damarlı tarafı içe getirin. Bunları yayvan dolma tenceresine sıralayın. Hepsini sardıktan sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde tereyağı ve salçayı kızdırın. İçine 3 bardak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra bu sosu dolma tenceresi içine dökün. Biraz da içine tuz serpin. Ortalama olarak 1 saat kadar kara lahana dolması pişmelidir. Siz yine pişip pişmediğini kontrol edersiniz. Piştikten sonra sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Matuke
28 Nisan 2024 PazarKara lahana dolmasını yapıyorum ama ekşi olmasını çok istiyoruz. Ne yapsam tam ekşiliği sağlayamıyoruz. Ekşi yapabilmem için limon tuzu eklesem herhangi bir lezzet kaybı ya da bize bir zararı olabilir mi?
Cevap yazAdmin
28 Nisan 2024 PazarMerhaba Matuke,
Kara lahana dolmasının ekşi olmasını sağlamak için limon tuzu kullanmak iyi bir fikir olabilir. Limon tuzu, ekşilik katmak için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir ve doğru miktarda kullanıldığında lezzet kaybına yol açmaz. Ancak, fazla kullanımı rahatsız edici bir tada neden olabilir, bu nedenle dikkatli olmanı tavsiye ederim. Genellikle 1 tatlı kaşığı limon tuzu yeterli olur, ama damak zevkinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz. Sağlık açısından ise limon tuzu, normal şartlarda kullanıldığında zararlı değildir. Afiyet olsun!
Sevgiler,
Matuke
Ethem
28 Nisan 2024 PazarPiştikten sonra üzerine limon dilimleri serin, hem ekşiliğini arttırır hem de limon tuzu gibi böbrekleri çok fazla yormaz. Limon tuzu yemek içinde kullanıldığında karaciğer ve böbrekleri aşırı yorabilir.
Soru Sor / Yorum Yap