Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması

Dolma, Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitlerinden biridir. Türk mutfağının hemen her yöresinde yapılan yemekler arasında yer alır. Eskiden beri yazın bol olan yiyecekler, dolmalık olarak kışın tüketilmek üzere kurutulurdu. Günümüzde de bu yöntem hâlâ kullanılmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edileni ise kurutulmuş biberdir. Bunun yanında her sebzeden, meyveden, sakatattan ve hatta deniz ürünlerinden dolma yapılmaktadır. Zira dolma sadece bir sebze yemeği değildir. Türk mutfağında deniz ürünlerinin (midye dolma ve kalamar dolma) ve balıkların (uskumru dolma), hatta sakatatların (mumbar) dolması da yapılmaktadır. Örnek olarak; ayva, evelik, kabak ve kabak çiçeği dolması, kalamar, kara lahana, midye ve mumbar dolması gibi çeşitler bulunmaktadır.

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması İçin Malzemeler

  • 15 adet dolmalık kurutulmuş biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Reyhan, karabiber, kırmızıbiber, tuz
  • Yeterince sıcak su

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi

Biberleri kaynar suda işlem görecek şekilde kaynatın (en fazla 5 dakika). Zeytinyağlı kuru biber dolmasının içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğanı ve sarımsağı hafifçe kavurun. Salçayı ilave edip iyice karıştırın. Yıkanmış pirinci de bu karışımın içine koyup hafifçe kavurun. İki bardak sıcak suyu, baharatları ve şekeri ilave edip suyu çekene kadar pişirin. İç harcını biberlerin içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. Daha sonra tencereye yerleştirin ve yeteri miktarda tuz ekleyin. Tencere içine dolmaların üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın bir parmak altına gelecek şekilde kaynar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Kısık ateşte pişmesine yakın limon suyu ilave edip 10-15 dakika daha pişirin. Pişen zeytinyağlı kuru biber dolmasını ocaktan alarak servis edin.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Zeytinyağlı kuru biber dolması, özellikle soğuk olarak servis edilmesiyle bilinir. Bu nedenle yaz aylarında serinletici bir yemek olarak tercih edilir. Ayrıca dolma yaparken kullanacağınız biberlerin iyi kurutulmuş ve temizlenmiş olmasına dikkat edin. İç harcı hazırlarken damak zevkinize göre baharat miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Eğer pirincin lapa olmamasını istiyorsanız, pirinci kavururken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Son olarak, dolmalarınızı bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ederseniz, lezzetinin daha da arttığını fark edeceksiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Güncel

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri