Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması, Şırdan, Midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı şırdan dolmasıdır. Bu yiyecek hazırlanırken genelde kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana ilimizde daha çok meşhurdur. Adana'da kebabı ve şalgamı kadar yaygındır. Fakat bu ilimiz dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir. Koyunun midesinden 4 bölümünden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine pul biber ve kimyon serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana'da kesilen koyunların ihtiyacı karşılamadığı için başka şehirlerden bu ilimize çiğ şırdan getirtilmektedir. Kış ya da yaz olmamak üzere her mevsim tüketilmektedir, bu ilimizde hemen hemen her köşebaşında bir şırdancı vardır.

Şırdan Dolması İçin Malzemeleri
  • 4 adet şırdan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 adet soğan
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

İçi temizlenmiş şırdanların her iki yüzünü ilk önce soğuk suyla, sonra sıcak suyla içinize sinecek biçimde yıkayın. İyice temizlendiğine inandığınız şırdanı birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletin ve yeniden yıkayın. Soğanları küçük küçük doğrayın. Pirinç ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırın.

Malzemeleri, şırdanlara el yordamıyla doldurun. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirin. 1-2 saat kadar pişirin, üzerine arzu edilen miktarda kimyon dökerek servis edin.

Afiyet olsun.

Şırdan Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6