Dolma, Türk mutfağının hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Neredeyse her sebzeden dolma yapılabilir. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak gibi birçok sebze dolma için kullanılabilir. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de benzer isimlerle yapılmaktadır. Dolmanın tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanmaktadır. Hayvancılıkta zamanının teknolojisinin üst seviyesinde olan Türkler, tarım düzenine geçtikten sonra da yiyeceklerini kurutarak saklamışlardır. Yazın bol olan yiyecekler, dolmalık olarak kışın tüketilmek üzere kurutulmuşlardır. Günümüzde de bu yöntem hala kullanılmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edileni ise biber dolmasıdır. Özellikle mevsiminde taze taze bolca tüketilen biber dolmasının içi her yörede kendine has karışımlarla (iç harcı) hazırlanmaktadır. Antep usulü biber dolmasının içi hazırlanırken yöreye özgü tatlar kullanılmaktadır. Mesela Antep usulü dolma hazırlanırken kıyma, kuyruk yağı, sarımsak ve nar ekşisi daha çok kullanılır. Bu da Gaziantep yöresine has olmakla beraber kendisini benzerlerinden ayırmaktadır. Antep Usulü Etli Biber Dolması İçin Malzemeler
Sos İçin
Antep Usulü Etli Biber Dolması Nasıl Yapılır?Biberlerin sap kısmını çıkararak içlerini boşaltın ve yıkayın. Suyu süzülmesi için süzgece alın. İç harcı bu tarifte pişirerek hazırlayacağız. Kuyruk yağı ve sıvı yağı tencereye alın, küçük küçük doğranmış soğanları ve sarımsağı hafifçe pişirin. Ardından üzerine kıymayı ilave edin ve kıyma suyunu salıp rengi dönene kadar pişirmeye devam edin. Kabuklarını soyup küçük doğradığınız domatesleri pişmiş olan kıyma-soğan karışımının üzerine ekleyip 3-5 dakika kadar daha pişirin. Salça, pul biber, karabiber, nane ve tuzu ilave ederek karıştırın. Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanozu ekleyerek tekrar karıştırın ve bekletmeden ocaktan alın. Hazırladığınız harcı biberlerin içlerine doldurarak üzerlerine dairesel kestiğimiz domatesler ile kapak yapın ve tencereye domatesle kapak yapılan kısımları üst tarafa gelecek şekilde düzenli bir biçimde dizin. Sosu hazırlamak için bir kaba salça ve 1 çay bardağı sıcak su alın ve iyice karıştırarak bulamaç haline getirin. Antep usulü etli biber dolmasının üzerine gezdirin. Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte biberler ve pirinçler pişene kadar pişirin. Pişen dolmaları servis tabağına alın, üzerine hafif nar ekşisi gezdirip servis edin. Afiyet Olsun. |
Antep usulü etli biber dolması yaparken kuyruk yağının lezzeti nasıl oluyor? Bu, yemeğin tadını çok mu değiştiriyor? Ayrıca nar ekşisi eklerken miktarını nasıl ayarlıyorsunuz?
Cevap yazKırca,
Kuyruk yağı, Antep usulü etli biber dolmasına kesinlikle farklı ve zengin bir lezzet katıyor. Kuyruk yağını kullandığınızda yemeğin tadı daha yoğun ve aromatik oluyor. Ancak, bu yağın miktarını iyi ayarlamak önemlidir, çünkü fazla kullanıldığında ağır bir tat oluşabilir.
Nar ekşisi eklerken ise damak tadınıza göre dikkatli bir şekilde ekleme yapmalısınız. Genellikle 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi yeterli oluyor, ancak ekledikçe tadına bakarak miktarını ayarlayabilirsiniz. Nar ekşisi, yemeğe hafif ekşimsi bir lezzet katarak harika bir denge sağlar.
Afiyet olsun!