Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Fırında zeytinyağlı biber dolması, piştikten sonra fırının yüksek ateşi ile kızartılarak hazırlanan bir yemektir. Kabul günleriniz veya davet sofralarınız için bu lezzetli dolmayı hazırlayabilirsiniz. Fırında zeytinyağlı biber dolması, kıymalı veya tavuklu olarak da hazırlanabilir. Ancak, zeytinyağlı versiyonu daha çok tercih edilmektedir. Dolmayı hazırlayıp pişirdikten sonra, biberlerini kızartmak için kısa bir süre fırına gönderebilirsiniz. Bu şekilde kızartılmış biberler daha lezzetli ve güzel görünür. Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır? Dolmanın hazırlanmasına dolmalık biberleri temizleyerek başlayın. Dolmalık biberlerin baş kısımlarını kesip içlerindeki çekirdekleri temizleyin. Biberleri su ile iyice yıkayın ve ters çevirip suyunu süzün. Bu arada dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Dolmanın iç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın. Sarımsakları da soyup ezin. Doğranmış soğan ve sarımsakları bir tavaya alın, üzerine zeytinyağı veya sıvıyağ ekleyip kavurun. Soğanlar yumuşayınca domates salçasını ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Dolmalık fıstık ve baharatları ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Pirinç ve bulguru bol su ile yıkayıp suyunu süzün, ardından rendelenmiş domateslerle birlikte tavaya ekleyin ve karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyip harcı iyice harmanlayın. Hazırlanmış olan zeytinyağlı dolma iç harcını biberlerin yarısına gelecek şekilde doldurun ve bir tencereye dizin. Bütün dolmaları dizdikten sonra tencerenin kenarından iki su bardağı sıcak su ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Dolmalar piştikten sonra, zeytinyağlı biber dolmalarını bir fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı bir cam tepsiye dizin. Fırını yüksek dereceye ayarlayın ve tepsiyi fırına gönderin. Biberlerin etrafı kızarana dek dolmaları fırında pişirin. Kızardıktan sonra zeytinyağlı dolmaları servis tabaklarına alıp ılık veya sıcak olarak servis yapın. Genelde zeytinyağlı dolmalar buzdolabında bekletilip dinlendirilir. Böylelikle soğuk olarak servis edildiğinde daha lezzetli olduğu düşünülür. Bu tamamen damak zevkinize bağlıdır. Afiyet olsun. |