Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak dolması; hemen hemen her sofraya yakışan Türk mutfağının en özel yemeklerinden bir tanesidir. Bayram sofraları, Ramazan yemekleri, günler, v. S saymakla bitmez. Yaprak sarması için annem hep tek başına yapılması zor ama tek başına yemesi kolay olan yemek der. Aslında işin başına geçildiğinde zor olan hiçbir şey yoktur. Unutmayın ki başlamak bitirmenin yarısıdır. Bazı yörelerde yaprak dolması zeytin yağlı olarak yapılırken bazı yörelerde de etli olarak yapılmaktadır. Ben her ikisini de çok beğenerek yerim. Yaprak dolmasının sırrı aslında en iyi yaprağın bulunmasına bağlıdır. Eğer mümkün ise Tokat veya Manisa gibi şehirlerden temin edebilirseniz sizlerin de yapacağı yaprak dolmasının tadına doyum olmaz. Bu arada iç malzemesine bol miktarda yağ koyarsanız hem daha kolay pişer hem de daha lezzetli olur.

Yaprak dolmasının yapımı için malzemeler
  • 1 kilo salamur yaprak ya da taze yaprak,
  • 300 gr. Az yağlı kıyma,
  • 3 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ,
  • 2,5 yemek kaşığı domates salçası,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 5 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı toz nane,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • Yeteri kadar tuz.
Yaprak dolması nasıl yapılır?

Yaprak dolmasının yapımı için salamur olarak kullanacağınız yaprağı bir gece önceden ılık su ile ıslatıp suyu birkaç kez değiştirin. Ertesi gün ise tuzu tamamen kayboluncaya kadar ılık su ile yıkayın ve suyunu süzün. Taze yaprak kullanırsanız yaprakları demetleyip yıkayın ve bu şekilde sıcak su ile haşlayın daha sonra soğuması için bekleyin.

Yaprak dolmasının içi için soğanları yemeklik olarak doğrayın ve sıvı yağın yarısı ile biraz tuz ekerek soteleyin. Daha sonra salçayı ve yıkanan pirinci de ekleyip kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sıcak su ile baharatları ekleyerek kapağını kapatıp pişirin. İç malzemenin altını kapatın ve içerisine sarımsak ile yeşillikleri de doğrayıp karıştırın. İç malzemesi hazır olan yaprakları biraz soğuduktan sonra sarabilirsiniz. Sarma işlemini istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Kısa ve geniş yapabileceğiniz gibi ince uzun sarmayı da tercih edebilirsiniz. Yaprakları sarma işlemi bittiğinde kalan sap ve sarılmayan kısımları tencerenin altına koyun ve üzerine yaprakları dizin. Dik y da yatay dizmeniz arasında hiç fark yoktur. Daha sonra üzerine kalan sıvı yağı ve sıcak suyu döküm pişirin. Sununu tuzunu kaynama esnasında kontrol edin. Bu arada yaprak dolmasının iç malzemesi artarsa buzlukta saklayıp pırasa ya da ıspanak pişirirken kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yaprak Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6