Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması

Yaprak dolması, Türk mutfağının en özel ve sevilen yemeklerinden biridir. Bayram sofralarından Ramazan yemeklerine, özel günlerden aile buluşmalarına kadar hemen her sofraya yakışır. Annem, yaprak dolmasını "tek başına yapması zor ama yemesi kolay bir yemek" olarak tanımlar. Ancak işe başladığınızda, aslında zor olan hiçbir şey yoktur. Unutmayın ki başlamak, bitirmenin yarısıdır.

Yaprak Dolmasının Çeşitleri

Yaprak dolması, farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanabilir. Bazı yörelerde zeytinyağlı olarak yapılırken, bazı yörelerde etli olarak tercih edilir. Her iki çeşidi de lezzetli ve keyifli bir yemektir. Yaprak dolmasının sırrı, en iyi yaprağın bulunmasında yatar. Eğer Tokat veya Manisa gibi şehirlerden yaprak temin edebilirseniz, yapacağınız yaprak dolmasının tadına doyum olmaz.

Malzemeler

  • 1 kilo salamura yaprak veya taze yaprak
  • 300 gram az yağlı kıyma
  • 3 adet büyük boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı toz nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Hazırlık

Yaprakların Hazırlanması

Salamura yaprak kullanacaksanız, yaprakları bir gece önceden ılık su ile ıslatıp suyunu birkaç kez değiştirin. Ertesi gün, tuzu tamamen kayboluncaya kadar ılık su ile yıkayın ve suyunu süzün. Taze yaprak kullanacaksanız, yaprakları demetleyip yıkayın ve sıcak su ile haşlayın. Daha sonra soğuması için bekleyin.

İç Malzemenin Hazırlanması

Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağın yarısı ile biraz tuz ekleyerek soteleyin. Daha sonra salçayı ve yıkanmış pirinci ekleyip kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sıcak su ile baharatları ekleyerek kapağını kapatıp pişirin. İç malzemenin altını kapatın ve içerisine doğranmış sarımsak ile yeşillikleri ekleyip karıştırın.

Yaprakların Sarılması

İç malzemesi hazır olan yaprakları soğuduktan sonra sarabilirsiniz. Sarma işlemini istediğiniz gibi yapabilirsiniz; kısa ve geniş veya ince uzun sarabilirsiniz. Yaprakları sarma işlemi bittiğinde, kalan sap ve sarılmayan kısımları tencerenin altına koyun ve üzerine yaprakları dizin. Daha sonra üzerine kalan sıvı yağı ve sıcak suyu döküp pişirin. Tuzunu kaynama esnasında kontrol edin.

Ekstra Bilgiler

Yaprak dolmasının iç malzemesi artarsa, buzlukta saklayıp pırasa veya ıspanak pişirirken kullanabilirsiniz. Ayrıca, dolmaların daha lezzetli olması için iç malzemesine bol miktarda yağ eklemek pişme süresini de kısaltacaktır.

Afiyet Olsun

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bike / Bikem

12 Temmuz 2024 Cuma

Yaprak dolması yaparken salamura yaprakların tuzunu tamamen çıkarmak için başka bir yöntem var mı? Annem bu tuz oranını tam ayarlayamadığında dolmaları çok tuzlu oluyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Bike,

Salamura yaprakların tuzunu tamamen çıkarmak için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Birincisi, yaprakları sıcak suya batırmak ve 10-15 dakika bekletmek. Bu, yapraklardaki fazla tuzun çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca suyu değiştirerek aynı işlemi bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz. İkincisi ise, yaprakları bir gece boyunca soğuk suda bekletmek ve ara ara suyunu değiştirmek. Bu yöntemle de tuzun çok büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Umarım bu yöntemler işinize yarar ve annemizin yaprak dolmaları daha az tuzlu olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri