Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı enginar dolması, hem besleyici, hem düşük kalorili, hem sağlıklı, hem de oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Ege bölgesinde oldukça sık yapılan bu yemek, özellikle yaz aylarında pazarlarda taze olarak bulunabilir. Ancak kışın pazarda bulmak zor olabilir, bu yüzden market raflarında konserve olarak rahatlıkla bulabilirsiniz.

Vitamin ve lif oranı yüksek olan enginar, patates ve havuç gibi garnitürlerle birleştirildiğinde adeta bir vitamin deposuna dönüşür ve oldukça lezzetli bir yemek haline gelir. Zeytinyağlı enginar, özellikle karides, kalamar, mezgit, somon, çinekop ve midye gibi deniz ürünlerinin yanında çok yakışır.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytinyağlı enginar yaparken birkaç püf noktaya dikkat etmek gerekir. Pazardan aldığınız enginarları temizlemek gerekiyorsa, enginarın alt kısmını 5 cm bırakarak kesmeli ve yapraklarını da 5 cm bırakarak kesmelisiniz. Çanak yapraklarında 1 cm bırakıp, sap bölümlerini ise taze bölümlerine kadar temizlemelisiniz. Enginarın orta bölümünü bir kaşık yardımı ile oyup temizlemeli ve temizlenmiş enginarları limon sıkılmış suya bırakmalısınız. Ayrıca, ikiye bölünen limon ile ovulması gerekir. Aksi takdirde enginarlar kararma yapar.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Malzemeleri

  • 7 tane enginar
  • 2 adet patates
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 2 tane havuç
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kase bezelye
  • Dereotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 diş sarımsak ve orta boy soğan

Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine su, limon suyu, toz şeker, tuz ve zeytinyağını koyun ve iyice karıştırın. Bir tencereye temizlenen enginarları yerleştirin ve üzerine limonlu suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Diğer yandan, ayrı bir tencereye zeytinyağını koyun ve küp küp doğradığınız sarımsak ve soğanları ekleyin. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız havuç, patates ve bezelyeyi tuz ile birlikte ilave edin. Tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte sebzeler pişene kadar devam edin.

Pişen enginarların ortasına soğanlı garnitürü paylaştırın ve enginar suyundan az miktarda kaşıkla sebzelerin üzerinde gezdirin. Tenceredeki su çok fazla ise fazlasını dökebilirsiniz; enginarların alt kısmında olması yeterlidir. Yarım limon suyunu enginarların üzerinde gezdirin ve 10 dakika kadar pişirin, ardından ocağı kapatın. Pişen enginar dolmaları oda sıcaklığına geldiğinde servis tabaklarına alıp, üzerini kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6