Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması

Halep dolmasını ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz. Ancak, bu lezzet aslında birçok kişi tarafından bilinir ve sevilir. Halep dolması, kuru patlıcan dolması olarak bilinir ve özellikle İç Anadolu'nun bazı illerinde bu isimle anılır. Halep dolması adının en bilinen sebebi, bu lezzetin Halep şehrinde de çok fazla yapılmasıdır.

Genellikle Halep dolması yaptığımda aynı anda kuru biber de doldururum. Özellikle misafirler için yapılan Halep dolmaları, kuru biber ile yapıldığında daha şık bir sunum sağlar. Halep dolması için gerekli olan patlıcanı kendiniz yaz mevsiminde yapıp kışa hazırlayabileceğiniz gibi, piyasada satılan ve daha orijinal tat ve görüntüye sahip patlıcan kurusundan da yapabilirsiniz. Halep dolmasının içini hazırlarken lezzetin sırrının sumak ve limon tuzu olduğunu unutmayın. Ne kadar limon kullanırsanız kullanın, limon tuzunun verdiği ekşiliği yakalayamazsınız. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Halep Dolması için Gerekli Malzemeler

  • 20 adet kurutulmuş orta boy patlıcan,
  • 100 gr. kıyma,
  • 1,5 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası,
  • 1 çay kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı pul biber,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Yeteri kadar sıcak su.

Halep Dolması Nasıl Yapılır?

Halep dolması, yani kuru patlıcan dolmasının yapımı için ilk önce kuru patlıcanların haşlanması gerekir. Kuru patlıcanı doğrudan soğuk suya atmayın. Eğer soğuk su ile haşlamaya başlarsanız patlıcanlar sertleşir. Bu yüzden patlıcanları su kaynamaya başladığında atın. Patlıcanları yaklaşık 15 dakika haşlamanız yeterli olur. Haşlanan kuru patlıcanları süzün ve soğuması için bir kenara alın.

İç malzemesini pişirerek yapabileceğiniz gibi çiğ malzeme ile de yapabilirsiniz. Ben dolmaları yaprak ve lahana dolması hariç çiğ harç ile yapmayı tercih ediyorum. Bunun için derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinç ile tüm iç malzemelerini çiğ olarak birleştirip iyice karıştırın. Soğuyan kuru patlıcanları kaşık yardımıyla yarısına kadar çok sıkı olmayacak şekilde doldurup pilavlık bir tencereye tek sıra olacak şekilde dizin. Bir kenarda su kaynatarak Halep dolmasının üzerine tamamını kapatacak şekilde dökün. Daha sonra kalan sıvı yağı da üzerine dökerek yüksek ateşte kaynayıncaya kadar bekletin. Yemeğin tuzunu da kontrol ederek eksikse tuz ilave edin. Halep dolması yaklaşık 40 dakika içerisinde pişmiş olur. Halep dolmasının yanına yoğurt veya limon koyarak servis yapabilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Naire

20 Mayıs 2024 Pazartesi

İyi günler bana bugün akşam misafir gelecekte bir kaç tane yemek yaptım ama yanına çeşit olsun diye halep dolması yapmak aklıma geldi ama tam olarak bilmiyorum. Halep dolmasi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır. Bu halep dolmasının en püf noktası nedir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Naire,

Halep dolması yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

- 6-8 adet dolmalık biber
- 250 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet büyük boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane (isteğe bağlı)
- 2-3 adet domates (dolmaların ağzını kapatmak için)

Yapılışı:
1. Öncelikle pirinci yıkayıp süzün.
2. Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.
3. Maydanozu ince ince kıyın.
4. Derin bir kasede kıymayı, pirinci, soğanı, sarımsağı, salçaları, maydanozu, zeytinyağını ve baharatları iyice karıştırın.
5. Dolmalık biberlerin üst kısımlarını kısıp çekirdeklerini çıkartın.
6. Hazırladığınız iç harcı biberlerin içine doldurun (çok fazla doldurmayın, pirinç şişecektir).
7. Dolmaların üstünü domates dilimleri ile kapatın.
8. Dolmaları tencereye dik olarak dizin ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
9. Kısık ateşte pirinçler pişip biberler yumuşayana kadar pişirin.

Püf Noktaları:
- Dolmaları doldururken pirincin şişeceğini hesap ederek fazla doldurmamaya dikkat edin.
- Dolmaların üzerini kapatmak için domates dilimleri kullanmak, dolmaların iç harcının dağılmasını önler.
- Dolmaları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmek lezzetinin daha iyi olmasını sağlar.

Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Gizem Döner

Naire hanım halep dolması oldukça emek gerektiren lezzetli bir ana yemektir. Ayarını tutturmanız halinde misafirlerin damağında ayrı bir tat bırakacağınızı inanıyorum. Halef dolmasında püf nokta ise baharatların orantılı olarak kullanılmasıdır. Ayrıca pişirme süresine dikkat etmenizde fayda bulunacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri