Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması

Kuru patlıcan dolması, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olup, özellikle Antep bölgesine ait bir yemektir. Yaz mevsiminde taze olarak alınan patlıcanların iç kısımlarının oyulup kurutulması ile yapılan kuru patlıcanlar, çoğunlukla kış mevsiminde tüketilmektedir.

Kuru patlıcan dolmasını etli veya zeytinyağlı olarak hazırlayabilirsiniz. İç harcı etli yapmak isterseniz, malzemeleri çiğ olarak hazırlayıp dolmaları doldurabilirsiniz. Ancak zeytinyağlı olarak hazırlamak istiyorsanız, malzemenin iç kısmını önceden kavurup dolmaları doldurabilirsiniz. Kuru patlıcan dolmasını daha acı sevenler içerisine isot veya acı biber salçası ilave edebilirler.

Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 dizi kuru patlıcan (toplam 12 adet)
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı veya acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiber ve kırmızı pul biber

Dolmanın Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 litre sıcak su
  • 1 çay kaşığı sumak veya limon tuzu

Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcan dolmasının hazırlanmasına patlıcanları haşlamak ile başlayın. Bunun için geniş bir tencerenin içerisine su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Su kaynamaya başladığında içerisine bir fiske tuz ilavesi yapın ve ocağın altını yüksek ateşe getirin. İpte dizili olan patlıcanları kaynar suyun içerisine alın ve birkaç taşım kaynatın. Patlıcanları çok fazla yumuşamadan suyun içerisinden alın ve bir süzgeç kabının içerisine bırakın. Patlıcanların suyu süzülürken siz de bu arada iç harcı hazırlamaya geçin.

İç harcı hazırlamak için öncelikle kıymayı bir karıştırma kabının içerisine alın. 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan kuru soğanları kıymanın üzerine alın. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın. Pirinci bol su ile yıkayın ve iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alın. Sarımsakları da ince kıyım olarak doğrayın, biber ve domates salçasını da ilave edip harcı yoğurun. Yoğrulmuş olan iç harcı suyu süzülen patlıcanların içerisine çok dolmayacak şekilde yarısına kadar doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra tencerenin içerisine dizin ve ağız kısımlarını birbirine yapıştırın.

Dolmanın sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine sıvı yağı ve salçayı ilave edip kavurun. Salça kıvama gelince içerisine sumak veya limon tuzu ekleyin. Kaşıkla karıştırın ve üzerine bir litre sıcak su ilavesi yapın. Hazırlanmış olan sosu dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Dolmanın çok şişmemesi ve taşmaması için üzerine bir tabak veya dolma kapağı kapatın. Orta harlı ateşin üzerinde dolmaları pişirin. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte, 20 dakika da orta harlı ateşte pişirmeniz yeterli olacaktır. Pişmiş olan dolmaları bir dakika dinlendirin ve ardından servis tabağının üzerine alın. Dolmaların etrafına limon dilimleri yerleştirip sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri