Kuzu Kaburga Dolması Tarifi Kuzu kaburga dolması, Mardin yöresine ait özel bir yemektir. Özellikle ziyafetlerde ve düğünlerde tandırda, fırında veya ocaklarda pişirilir. Bu eşsiz lezzetin sırrı, kuzu kaburgasının içine doldurulan ve etin buharında pişen iç pilavdır. Kuzu kaburganın cep gibi olan kısmına bademli ve fıstıklı iç pilav hazırlanıp doldurulur. Daha sonra kuzu kaburga ateşin gölgesinde buharlaşarak pişmeye başlar. Oldukça zahmetli bir süreç olmasına rağmen, emeğinize kesinlikle değecek bir yemektir. Siz de mutlaka denemelisiniz. Kuzu Kaburga Dolması Tarifi Malzemeleri
İç Pilav İçin Malzemeler
Kuzu Kaburga Dolması Nasıl Yapılır? Öncelikle bademleri sıcak suya koyup kabukları soyulana kadar bekletin. Daha sonra bademlerin kabuklarını soyun. Koyun kol etini kuşbaşı doğrayıp yıkadıktan sonra bir su bardağı su ile pişirin. Suyu çekene kadar karıştırarak pişirin. İçine karabiber ve tuzu ekleyin. Üzerine bir miktar sıcak su daha ekleyerek kaynamaya bırakın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Pirinçleri bol suda yıkayıp süzün ve tereyağının üzerine ekleyin. Bademlerin kabuklarını soyduktan sonra pilavın içine atın. Kuş üzümlerini, dolmalık fıstıkları, reyhan ve maydanozu da iyice küçük doğrayıp içine ekleyerek karıştırın. Ardından sıcak su ekleyerek baharatlarını ekleyin ve bir adet çubuk tarçını pilavın içine gömün. İç pilav piştikten sonra çubuk tarçını çıkarın. İç pilav yarı piştiği zaman kuzu kaburganın et ile kemik arasını açarak iç pilavı doldurmaya başlayın. Çok doldurmayın ki pişerken patlamasın. Az doldurursanız, iç pilavın içine su kaçabilir ve tadını değiştirebilir. Bu nedenle ayarını iyi yapmanız gerekir. Etin üzerine bir miktar salça ve yağ sürerek geniş bir tencere içinde bir süre kızartın. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyerek tuzunu da ekleyip kapağını örtün. Kaburganın kemikli tarafının altta olmasına özen gösterin. Yaklaşık olarak bir saat kadar kaynatın. Daha sonra etli tarafını çevirerek pişirin. Ocağın altını kısarak yaklaşık olarak hafif ateşte dört ya da beş saat pişirin. Kuzu kaburga üzerine salça sürülmesinin nedeni, sunum sırasında üzerinin nar gibi kızarabilmesi içindir. Bu nedenle isteğe bağlı sürebilirsiniz. Piştikten sonra yarım saat dinlendirin ve sıcak olarak servis edin. Ekstra Bilgiler
|