Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi

Kuzu kaburga dolması, Mardin yöresine ait özel bir yemektir. Özellikle ziyafetlerde ve düğünlerde tandırda, fırında veya ocaklarda pişirilir. Bu eşsiz lezzetin sırrı, kuzu kaburgasının içine doldurulan ve etin buharında pişen iç pilavdır. Kuzu kaburganın cep gibi olan kısmına bademli ve fıstıklı iç pilav hazırlanıp doldurulur. Daha sonra kuzu kaburga ateşin gölgesinde buharlaşarak pişmeye başlar. Oldukça zahmetli bir süreç olmasına rağmen, emeğinize kesinlikle değecek bir yemektir. Siz de mutlaka denemelisiniz.

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi Malzemeleri

  • 1 adet orta boy kuzu kaburga

İç Pilav İçin Malzemeler

  • 250 gram koyun kol eti
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı iyotlu tuz
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık çam fıstığı
  • 1 su bardağı badem
  • 3 su bardağı su
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam reyhan
  • 1 adet çubuk tarçın

Kuzu Kaburga Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bademleri sıcak suya koyup kabukları soyulana kadar bekletin. Daha sonra bademlerin kabuklarını soyun. Koyun kol etini kuşbaşı doğrayıp yıkadıktan sonra bir su bardağı su ile pişirin. Suyu çekene kadar karıştırarak pişirin. İçine karabiber ve tuzu ekleyin. Üzerine bir miktar sıcak su daha ekleyerek kaynamaya bırakın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Pirinçleri bol suda yıkayıp süzün ve tereyağının üzerine ekleyin. Bademlerin kabuklarını soyduktan sonra pilavın içine atın. Kuş üzümlerini, dolmalık fıstıkları, reyhan ve maydanozu da iyice küçük doğrayıp içine ekleyerek karıştırın. Ardından sıcak su ekleyerek baharatlarını ekleyin ve bir adet çubuk tarçını pilavın içine gömün. İç pilav piştikten sonra çubuk tarçını çıkarın. İç pilav yarı piştiği zaman kuzu kaburganın et ile kemik arasını açarak iç pilavı doldurmaya başlayın. Çok doldurmayın ki pişerken patlamasın. Az doldurursanız, iç pilavın içine su kaçabilir ve tadını değiştirebilir. Bu nedenle ayarını iyi yapmanız gerekir. Etin üzerine bir miktar salça ve yağ sürerek geniş bir tencere içinde bir süre kızartın. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyerek tuzunu da ekleyip kapağını örtün. Kaburganın kemikli tarafının altta olmasına özen gösterin. Yaklaşık olarak bir saat kadar kaynatın. Daha sonra etli tarafını çevirerek pişirin. Ocağın altını kısarak yaklaşık olarak hafif ateşte dört ya da beş saat pişirin. Kuzu kaburga üzerine salça sürülmesinin nedeni, sunum sırasında üzerinin nar gibi kızarabilmesi içindir. Bu nedenle isteğe bağlı sürebilirsiniz. Piştikten sonra yarım saat dinlendirin ve sıcak olarak servis edin.

Ekstra Bilgiler

  • Kuzu kaburga dolması, yanında yoğurtlu mezeler ve taze sebzelerle servis edilebilir.
  • Yemeğin daha da lezzetli olması için, kuzu kaburgayı bir gece önceden marine edebilirsiniz.
  • İç pilavın daha aromatik olması için, taze baharatlar kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Güncel

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri