Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması

Balık dolması, özellikle sazan balığından yapılan, akşam yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan bu yemek, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir ve birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Beyin, sinir sistemi, kemik ve kas yapısı için oldukça faydalıdır. Çocuklar için sağlıklı bir besin olup, büyümeyi ve gelişmeyi destekler. Balık dolması bolca D vitamini içerir. Balık, iç pilavı ile birleşince daha da lezzetli hale gelir. Balık dolması bedene güç ve enerji verir, zihin yorgunluğunu giderir ve içeriğindeki demir sayesinde kan yapar. Tüketildiğinde fosfor, iyot, demir, kalsiyum, A ve D vitaminlerinden faydalanmış oluruz. Herkesin faydalanması gereken bu lezzetli ve sağlıklı yemektir.

Balık Dolmasının Malzemeleri

  • 5 kg sazan balığı
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 kase kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı fıstık
  • Bol kuru nane
  • 5 bardak pilavlık bulgur
  • Ayçiçek yağı ve tuz

Balık Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle 5 kg sazan balıklarının yüzgeçlerini ve kanatçıklarını çıkaralım. Solungaçlarını da çıkaralım. Sonra balıkların karnını hafifçe yaralım. İçini boşaltalım ve havyarlarını da alıp bir tabağa koyalım. Balıkların içini dışını iyice bol suda uzun süre yıkayalım ve süzgece alalım. Balıkların içini dışını güzelce az miktar tuzla tuzlayalım ve bir kenara bırakalım. Daha sonra iç pilavını hazırlayalım. İç pilavı için 3 tane kuru soğanı soyup temizleyelim ve küp küp doğrayalım. 1 kase kuş üzümünü yumuşaması için suda bekletelim. Orta boy teflon tencereye sıvı yağ koyalım ve yağın kızmasını bekleyelim. Sonra yağın içine soğanları koyalım ve güzelce pembeleşene kadar kavuralım. Soğanları kavururken içine 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Sonra havyarları da soğanın içine koyalım ve yumurta sarısı kıvamına gelecek şekilde suyu kalmayacak şekilde pişirelim. Sonra suda beklettiğimiz kuş üzümlerini süzdürelim ve soğanların içine dökelim.

Yaklaşık 1 yemek kaşığı fıstığı da harcımıza ekleyelim ve içine üzerini 2-3 parmak geçene kadar kaynar su ilave edelim. (1 kg balık için 1 bardak pilavlık bulgur olması gerekiyor) 5 bardak yemeklik bulguru tenceredeki su kaynayınca harcımızla birleştirelim. 10 dakika boyunca kaynatalım ve içerisine 2 yemek kaşığı kadar bol nane ekleyelim, karıştıralım ve ocaktan alıp dinlenmesi için biraz bekleyelim. Daha sonra fırın tepsisini hazırlayalım. Sazan balıklarımızın içine yani ortasına alabildiği kadar iç pilavı ile dolduralım. Sonra balıkların kuyruk kısmından başına kadar olan açık kısımlarını güzelce dikelim.

Balıkları teker teker folyoya saralım, tepsiye dizelim ve fırına verelim. 250 dereceye ayarladığımız fırında balıkların en az 1,5 saat pişmesi gerekiyor. Piştikten sonra balığımız servise hazırdır. Ortalama 10-12 kişilik oluyor.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri