İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Nedir?

İskilip Dolması, Çorum'un İskilip ilçesine özgü, geleneksel bir yemektir. İsmi "dolma" olsa da, aslında etli bir pilav türüdür. Lezzet açısından diğer pilav türleriyle kıyaslandığında, İskilip Dolması oldukça farklı ve zengindir. Özellikle düğün ve sünnet gibi özel davetlerin vazgeçilmez yemeğidir. İskilip Dolması, özel bakır kazanlarda pişirilir ve Türkiye'nin yemek çeşitliliği göz önüne alındığında, hazırlaması en zor yemeklerden biridir. Evliya Çelebi, ünlü eseri Seyahatname'de İskilip Dolması'ndan saray yemeği olarak bahsetmiştir. Bu dolma için kullanılan pirinç bile farklıdır; iri ve yuvarlak taneli akçeltik türü bir pirinç kullanılır. İskilip Dolması, büyük kazanlarda en az 8 saat odun ateşinde pişirilir ve üzerine bolca et konularak yapılır. Yapımı zor olduğu için günlük tüketim için yaygın olmasa da, özel günlerde veya misafir ağırlarken evde malzemeler bulunduğu sürece yapılabilir.

İskilip Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kuzu eti
  • 5 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı karabiber

İskilip Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle, bir kap alarak içerisine tuz ve su koyunuz, karıştırınız. Pirinçleri tuzlu suya ilave ediniz ve yarım saat bekletiniz. Bekledikten sonra pirinçleri süzünüz ve iyice yıkayınız. Daha sonra, derin bir tencere alarak içerisine tereyağını koyunuz ve ocağın üzerine yerleştiriniz. Tereyağı eridiğinde tuzu, pirinci ve karabiberi ilave ediniz, 5 dakika kadar kavurunuz. Üzerine biraz su ekleyiniz ve biraz bekledikten sonra tencerenin kapağını kapatınız, pirincin dinlenmesi için bekleyiniz. Daha sonra, eti büyük parçalar halinde kesiniz ve bir tavada yarım saat kızartınız. Soğanların kabuğunu soyup ince ince kıyınız. Bir tencere alıp içerisine biraz yağ koyarak kıydığınız soğanları ilave ediniz ve ocağın üzerine yerleştiriniz. Biraz karıştırdıktan sonra tuz ve karabiber ekleyiniz ve karıştırınız. Kızarttığınız etleri tencereye atınız ve su ekleyiniz. Et kaynamaya başladığında, tencerenin içerisine bir tepsi yerleştiriniz. Kaynattığınız pirinçleri temiz bir bez torbaya koyarak tepsinin üzerine yerleştiriniz. Tencerenin kapağını kapatınız ve kapağın etrafını hamurla sıvayınız. Buharın çıkması için bir parmak girecek kadar delik bırakınız. Kısık ateşte 3 saat pişiriniz ve ocaktan indiriniz. İskilip Dolması hazır hale gelmiştir. İstediğiniz zaman sıcak bir şekilde yiyebilir ve servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri