Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması

Aslında lahana dolması olarak geçse de, genelde lahana sarması olarak bilinmektedir. Sarma; Yaprak sarması ya da yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle beyaz lahana, karalahana, dut yaprağı, asma yaprağı ya da kiraz yaprağına sarılmasıyla yapılan bir yiyecektir. Osmanlı mutfağı kökenli olup, sarma kültürünü Osmanlı İmparatorluğu ulaştığı toprakların hemen hemen her yerine götürmüştür. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Etli beyaz lahana dolması, Türk mutfağının en zahmetli ve lezzet bakımından hatırı sayılır özel bir yemeğidir. Oldukça emek isteyen, hazırlanması ne kadar uğraştırsa da yenmesi bir o kadar lezzetli olan bir yemektir. Yörelere göre değişiklik gösterse de, genelde zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki çeşidi yapılmaktadır. Bunların bir çeşidi olan etli beyaz lahana dolması tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Etli Beyaz Lahana Dolması İçin Malzemeler

  • 1 adet beyaz lahana
  • 300 gr. kıyma
  • Zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • Damak tadınıza göre karabiber, kuru nane, sumak, tuz

Etli Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahana yapraklarını tek tek ayıklayın ve temizce yıkayın. Yıkanan lahana yapraklarını kaynar suda 5-10 dakika haşlayın. Haşlanan yaprakları süzülmesi ve soğuması için bir süzgece alın. Diğer yandan sarmanın iç harcını hazırlamak için kıymayı, küçük küçük doğradığınız soğanı, ayıkladığınız ve yıkadığınız pirinci, tuzu, karabiberi, kuru naneyi, sumak ve 1 yemek kaşığı salçayı bir kapta iyice karıştırıp yoğurun.

Lahana yapraklarındaki sert ve damarları olan yerleri çıkarın (ayıklanan bu kısımları tencerenin dibine koyup, sarmaları bunların üzerine dizebilirsiniz). Yapraklardan avuç içi büyüklüğünde parçalar alın ve uç kısmına sarma iç harcından koyun ve sarın. Lahana yaprakları bitene kadar aynı işlemi yapın. Yaprakların damar kısımları ile dibi kaplanan tencereye dolmaları dizin. Hepsini dizdikten sonra yarım kaşık salçaya az miktarda su ilave edip bulamaç haline getirin ve zeytinyağı ile etli beyaz lahana dolmasının üzerine gezdirerek dökün. Tencerede etli beyaz lahana dolmasının üstüne gelecek şekilde bir tabak oturtun ve yarısına gelecek kadar su ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri